Pentru românii din Marea Britanie e greu de înţeles de ce au devenit ţinte într-un joc politic

Big Ben, Londra
Big Ben, Londra (MIGUEL MEDINA / AFP / GettyImages)

Românii văd în Marea Britanie nu doar unul dintre cei mai buni prieteni şi parteneri din Europa, ci, sub multe aspecte, şi un model de urmat, scrie ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, în paginile publicaţiei Huffington Post.

Diplomatul român a efectuat săptămâna trecută o călătorie în Scoţia în cadrul căreia s-a întâlnit cu membri ai guvernului scoţian, cu autorităţi locale din Edinburgh şi Oban, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti. 'Interlocutorii mei' - povesteşte Jinga - 'nu au făcut nicio referire la vreo 'invazie românească', care ar putea lua locurile de muncă (ale scoţienilor) sau ar pune presiune asupra serviciilor sociale şi de sănătate începând de anul viitor''. ''Dimpotrivă, mi s-a spus că românii sunt bine integraţi şi foarte apreciaţi în comunităţile-gazdă', subliniază ambasadorul.

'Pe drumul de întoarcere spre Londra, m-am oprit să iau masa de prânz în Lake District. Chelnerul, Paul (originar din Leicester), era destul de bine informat cu privire la România (ştia despre jucători de fotbal, Munţii Carpaţi, Marea Neagră, etc.) şi a mărturisit că a aflat despre acestea de la colegii săi din România: ''Au fost trei români aici, dar doi s-au întors în România''. ''Au plecat pentru că nu s-au putut adapta la mediul local?'', l-am întrebat. ''O! Nu, domnule! Lucrează din greu şi erau consideraţi la fel de britanici ca mine. Li se făcuse dor de casă, de aceea au plecat' ', povesteşte ambasadorul.

'Întors la Londra' - scrie Jinga - 'am citit din nou în presă că 'Marea Britanie este prima alegere a tinerilor români' şi că acest lucru este 'echivalent cu 720.000 de persoane'. Nu am putut decât să zâmbesc pentru Migration Watch avansase deja un număr de 50.000 în fiecare an, aşa că poate această ultima predicţie acoperă următorii 12-13 de ani ...'

De fapt, explică ambasadorul, este doar o interpretare deformată a unui recent sondaj de opinie realizat de un ONG românesc, care a pus următoarea întrebare: 'Dacă aţi avea posibilitatea de a alege să fiţi angajat într-o ţară străină, care ar fi aceasta?' Prima alegere a fost Germania, iar a doua Marea Britanie. La o întrebare similară, notează Ion Jinga, 48% dintre britanici au declarat că şi-ar dori să trăiască în străinătate. 'Înseamnă aceasta că 29 de milioane de britanici sunt gata să-şi părăsească ţara? Desigur că nu!', explică ambasadorul român.

'Da, este adevărat că tinerii români vin să studieze în universităţile britanice, iar numărul a crescut anul trecut cu 28%. În condiţiile în care unele dintre cele mai bune universităţi din lume se află în Marea Britanie şi mulţi studenţi români sunt printre cele mai străluciţi din lume, este evident că aceste creiere valoroase doresc să meargă la universităţile britanice. Inutil să spun că plătesc taxe pentru a studia aici', subliniază Jinga în Huffington Post.

Un alt subiect al mass-media britanice privind românii este cel legat de infracţionalitate. Deşi persoanele fără adăpost sunt asociate cu românii, statisticile Consiliului Local din Westminster indică că, de fapt, doar 9% dintre aceştia sunt cetăţeni români.

De asemenea, alt subiect de primă pagină vizează implicarea românilor în furturile de la bancomate. Cu toate acestea, atrage atenţia Jinga, atât poliţia metropolitană cât şi poliţia din City of London au negat cu tărie cifrele prezentate şi le-au criticat ca eronate şi nefundamentate pe date statistice sau pe 'informaţiile deţinute de poliţie'. La sfârşitul anului 2012, doar 47 de români au fost reţinuţi pentru infracţiuni legate de fraudă, explică Jinga, adăugând că în acest domeniu există o cooperare excelentă între poliţiştii români şi cei britanici. De altfel, subliniază ambasadorul, statisticile oferite recent de Poliţia Metropolitană arată că numărul de români arestaţi în primul trimestru al anului 2013 a scăzut cu 50%.

Nu în ultimul rând, un alt subiect asociat cu românii se concentrează pe abuzul de ajutoare sociale. Mass-media britanice citează pe acest subiect două exemple: unul din 2007-2009, care implică doi cetăţeni români, şi altul din 2007-2008, care implică cinci persoane. Cu toate acestea, 'recent, nu am văzut decât cazuri izolate de cetăţeni români care încearcă să fraudeze sistemul de ajutoare sociale. Implicarea românilor în aceste abuzuri este foarte limitată, la fel ca solicitarea de către aceştia a ajutoarelor sociale', notează Jinga.

Prin urmare, explică ambasadorul, 'pentru românii care trăiesc în Marea Britanie este greu de înţeles de ce au devenit ţinte într-un joc politic şi al mass-media pe care nu doresc şi nici nu trebuie să-l joace. Retorica anti-UE şi previziunile înşelătoare de aproape un deceniu în urmă s-au combinat pentru a crea o cultura a vinei, care permite stereotipurilor greşite despre românii 'răi' să înflorească necontrolate'.

Cu toate acestea, personalităţi britanice remarcabile - primul-ministru, preşedintele Camerei Comunelor, ministrul pentru Europa şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor - au făcut declaraţii publice despre contribuţia pozitivă pe care românii care trăiesc în această ţară o aduc la economia britanică, aminteşte ambasadorul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne