Pentagonul informează Congresul că încearcă retragerea tuturor trupelor din Afganistan până în mai 2021

Luptători talibani în Afganistan
Luptători talibani în Afganistan (Getty Images)

Un oficial al Pentagonului a declarat Congresului, marţi, că se poate aştepta ca prezenţa militară americană în Afganistan să fie zero până în mai 2021.

Adjunctul secretarului Apărării pe probleme de securitate în regiunea indo-Pacific, David Helvey, a transmis un ambiţios calendar în cadrul unei audieri în Congres:

„Aş dori să precizez clar că [secretarul apărării Mark Esper] nu a emis ordine de reducere a personalului militar sub acest nivel, între 4.000 şi 5.000, în Afganistan, deşi efectuăm o planificare prudentă pentru a ne retrage membrii serviciului la zero până în mai 2021, dacă condiţiile o permit, potrivit acordului dintre SUA şi talibani”.

În august, Esper a afirmat: „Vom reduce numărul trupelor sub 5.000 înainte de sfârşitul lunii noiembrie”, în concordanţă cu dorinţele preşedintelui Trump, care, înaintea alegerilor, a vorbit despre „aducerea trupelor noastre acasă” în diferite declaraţii şi pe Twitter.

În prezent, se estimează că există aproape 9.000 de soldaţi americani în Afganistan, după ce în ultimii ani au fost dislocate până la 14.000 în cel mai îndelungat război din America.

Criticii au spus că promisiunile şi angajamentul lui Trump de a pune capăt „războaielor pentru totdeauna” ale SUA au oscilat şi au crescut din nou înainte de alegeri, deoarece este un punct de discuţie popular în baza sa electorală.

Trump a făcut recent referire la Orientul Mijlociu drept „cel mai sângeros nisip din lume” şi a reiterat faptul că intrarea în războaiele de acolo a reprezentat „cea mai proastă decizie luată vreodată de ţara noastră”.

Irakul este, de asemenea, programat pentru o retragere rapidă şi semnificativă a SUA, dar Pentagonul tocmai a trimis divizii de infanterie mecanizată, pe fondul tensiunilor tot mai ridicate dintre trupele americane şi patrulele ruseşti din nordul Siriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe