Parlamentul European face concesii producătorilor de ţigări

Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

La Strasbourg a fost votată marţi noua lege a fumatului, ale cărei prevederi fac concesii producătorilor de tutun.

Mesajele de avertizare asupra efectelor nocive ale fumatului vor ocupa 65% din suprafaţa pachetelor de ţigări, faţă de 75% cât se prevedea iniţial, iar marca de ţigări va fi vizibilă în partea de jos a pachetelor, deşi iniţial se discutase că ţigările se vor vinde în pachete neutre, fără logoul mărcii, cu design şi formă identice pentru toate mărcile.

O altă concesie făcută producătorilor de ţigări legată de ţigările "slim", care vor continua să fie vândute deşi Comisia Europeană ceruse scoaterea lor din comerţ.

Ţigările cu aromă au fost interzise. Ţigările cu "mentol" vor fi menţinute însă pe piaţă timp de opt ani de la promulgarea legii, deşi CE ceruse în mod expres interzicerea lor.

Votul de marţi al Parlamentului nu este decât o etapă în complexul proces de implementare a legii europene contra fumatului. Textul actului normativ va fi trimis celor 28 de ţări membre care urmează să se pronunţe asupra lui şi, în orice caz, noua directivă anti-tabac nu se va aplica înainte de 2017.

Pe lângă ţigările clasice, europarlamentarii au legiferat şi soarta ţigării electronice. Deoarece efectele ţigării electronice nu sunt cunoscute încă, propunerea de a reglementa ţigara electronică ca medicament - idee venită de la Comisia Europeană - a fost respinsă. Ţigara electronică se va vinde normal, în tutungerii şi alte magazine de profil. Este interzisă totuşi vânzarea acesteia către minori, dar şi promovarea prin reclame, scrie Le Parisien.

În Europa sunt înregistraţi peste 7.000.000 de fumători de ţigară electronică, deşi efectele vaporilor cu tutun asupra sănătăţii încă nu se cunosc.

Din cauza fumatului clasic în schimb, şase milioane de persoane mor în fiecare an şi, dacă nu se va face nimic, această cifră va ajunge la opt milioane până în 2030, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În România mor anual 33.000 de persoane din cauza fumatului, câte un român la fiecare 16 minute. 70% dintre cei ucişi de ţigară au vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani, informează Societatea Româna de Pneumologie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe