Parlamentul a eliminat pensiile speciale după o dezbatere cu scântei [VIDEO]

Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Deputaţii au dezbătut şi adoptat, marţi, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. S-au înregistrat 247 de voturi "pentru" şi 21 de abţineri. Nimeni nu a votat împotriva iniţiativei, despre care unii aleşi au susţinut că se va dovedi neconstituţională.

Înaintea dezbaterii din plen, actul normativ a fost înainte puternic contestat de USR, care a susţinut că legea are elemente clare de neconstituţionalitate, şi că, atât PNL - care a iniţiat legea, cât şi PSD-ul care o susţine fac de fapt un joc populist ştiind că legea riscă să fie picată la CCR.

De altfel, astăzi, deputatul USR Cristian Seidler a cerut în Comisia de muncă punerea pe ordinea de zi a legii pensiilor speciale pentru a elimina prevederile neconstituţionale, cerere care a fost respinsă de şeful comisiei, Adrian Solomon.

Revenind la dezbaterile din plen, din partea PSD a vorbit Adrian Solomon, care a apărat pensiile speciale, dar a rugat colegii să voteze CONTRA amendamentelor lui prin care propunea ca şi artiştii şi marii sportivi să fie lipsiţi de indemnizaţiile de merit.

Reamintim că la momentul când a propus respectivele amendamente în Comisia de muncă pe care o conduce, Solomon a admis că le-a depus pentru a vedea... ce reacţie au PNL-ul şi USR-ul.

"Eu astăzi voi ruga colegii de la toate partidele să voteze contra amendamentelor mele, dar dezbaterea trebuia să aibă loc, e necesară", a declarat Solomon.

PSD-ul a luat cuvântul şi prin Alfred Simonis, care a declarat că social-democraţii vor vota pentru eliminarea pensiilor speciale şi a acuzat că, de fapt, liberalii sunt cei ce au votat ba chiar au generat legi pentru pensii speciale, prima dintre acestea fiind legea pensiilor speciale pentru magistraţi adoptată pe vremea când ministru al Justiţiei era Valeriu Stoica, liberal.

Liberalii au fost reprezentaţi de Florin Roman care şi el a cerut eliminarea pensiilor speciale, susţinând că acestea sunt opera PSD:

"Cea mai nesimţită pensie specială din România e de 77 de mii de lei, pensia unui fost magistrat din perioada comunistă. Şi ca să nu existe niciun dubiu că iniţiatorii acestor pensii speciale vor altceva, vreau să fac o precizare - există 9 legi care reglementează pensii speciale. (...) Vă rugăm astăzi să rupeţi frăţia cu pensilie speciale şi să va întoarceţi către români".

La rândul său, reprezentantul UDMR a susţinut că dezbaterea este viciată căci raportul Comisiei de muncă pe acest proiect nu a luat în considerare amendamentele depuse de formaţiunea sa.

Din partea USR a vorbit Cristina Prună, care a reamintit că PSD s-a împotrivit de peste 20 de ori în trecut (mai exact când era la guvernare) ca pe ordinea de zi să fie pus proiectul USR de eliminarea a pensiilor speciale. Prună i-a mai acuzat pe unii dintre parlamentarii din sală de ipocrizie, că merg mai departe cu proiectul ieşit din Comisia de muncă deşi acesta are elemente de neconstituţionalitate.

În linie cu spusele colegei sale Cristina Prună, deputatul USR Claudiu Năsui a acuzat că în proiectul care se va vota azi a fost pusă sămânţa care să fie baza declarării neconstituţionalităţii acestui proiect.

Reamintim că acea "sămânţa" ar fi eliminarea pensiilor magistraţilor în condiţiile în care acestea sunt apărate de două decizii CCR. Năsui a mai subliniat că pensiile speciale n-au venit din cer, de la NATO, din UE etc. ci din Parlament şi au trecut prin votul celor din sală.

La tribună a luat cuvântul şi Cristian Seidler, care a ironizat faptul că PSD şi PNL îşi pasează de la unii la alţii paternitatea pensiilor speciale şi a acuzat că legea pe care doresc să o adopte azi PSD şi PNL are şopârle în ea şi poate fi respinsă de CCR.

"Peştele de la cap se împute, această zi este exemplară, un spectacol pe care îl oferiţi. Dacă vă doriţi cu adevărat abrogarea pensiilor speciale, veţi face ca acest proiect să fie constituţional. Nu doar să ne prefacem în Parlament că ne dorim abogarea lor ci chiar să o facem", a declarat Seidler. "USR îşi doreşte abrogarea pensiilor de drept dar în acelaşi timp USR consideră că decizile CCR trebuie respectate şi atunci când ne plac şi atunci când nu ne plac. Aşadar, dacă doriţi un proiect constituţional veţi vota amendamenatul USR, de menţinere a pensiilor speciale pentru magistraţi dar cu plafonarea acestora, altfel este ipocrizie", a adăugat Seidler.

În linie cu Seidler, deputatul Stelian Ion - USR - a pledat şi el pentru modificarea legii, astfel încât să fie constituţională. Mai exact, Stelian Ion a invocat două decizii CCR vizând pensiile speciale ale magistraţilor. Nu poţi elimina complet pensia de serviciu a magistraţilor pentru că este o componentă a independenţei justiţiei căci magistraţii prin Constituţie au anumite interdicţii", a explicat deputatul.

Pro România a propus ca fiecare parlamentar să facă o declaraţie scrisă că renunţă la pensia specială, pe care să o semneze şi pe care să o autentifice la notariat, aceasta fiind singura cale de eliminarea a pensiilor speciale pentru parlamentari. "Altceva este vânare de vânt", a susţinut deputatul Pro România.

Dezbaterile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne