OUG-ul pe legile Justiţiei. Danileţ: CSM ar trebui să intervină. Iohannis poate invoca un conflict între autorităţi

Ordonanţa pe legile Justiţiei încalcă principiul stabilităţii procurorilor pentru că nu este admisibil ca puterea executivă să intervină în cariera procurorilor şi să mute procurorii din parchete prin voinţa Guvernului, susţine judecătorul Danileţ, în opinia căruia CSM şi preşedintele Iohannis ar putea interveni pentru a readuce lucrurile la normal.
Judecătorul Cristi Danileţ
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)

Ordonanţa pe modificările legilor Justiţiei adoptată de Guvernul Dăncilă încalcă principiul stabilităţii procurorilor, susţine judecătorul Cristi Danileţ. În opinia sa transmisă publicaţiei G4Media, judecătorul mai susţine că CSM ar trebui să aibă o reacţie reacţie fermă în calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei şi să ceară Avocatului Poporului, dacă acesta nu s-a sesizat din oficiu, să conteste imediat la CCR această ordonanţă. De asemenea, Preşedintele statului ar putea să invoce un conflict între autorităţi şi să solicite CCR intervenţia pentru că Guvernul intervine în momentul de faţă în cariera procurorilor, explică judecătorul.

Redăm declaraţia integrală a lui Cristi Danileţ pentru G4Media.ro

“Ordonanţa de urgenţă a mărit vechimea necesară pentru procurorii de la DNA şi DIICOT. Ea se aplică inclusiv pentru procurorii care astăzi sunt în funcţie la cele două structuri. Aceasta înseamnă că, joi, data când ordonanţa va intra în vigoare, se va analiza care procurori au vechimea minimă de 10 la DNA şi DIICOT, care nu au această vechime minimă necesară vor trebui să se întoarcă înapoi la parchetele de unde au provenit.

Cu siguranţă, ordonanţa se aplică pentru procurorii care urmează de acum încolo să intre în DNA şi DIICOT, însă ordonanţa conţine o dispoziţie specială pentru procurorii care astăzi sunt în funcţie la DNA şi DIICOT. Ordonanţa spune în mod expres că aceştia pot fi menţinuţi în funcţie numai dacă îndeplinesc noile condiţii de vechime. Prin urmare, se va analiza situaţia fiecărui procuror în parte şi va fi menţinut la DNA şi DIICOT doar dacă îndeplineşte această condiţie cu minim 10 ani, dacă nu, va trebui să se întoarcă la parchetul de unde provine fiecare.

Cu siguranţă, ordonanţa încalcă principiul stabilităţii procurorilor pentru că nu este admisibil ca puterea executivă să intervină în cariera procurorilor şi să mute procurorii din parchete prin voinţa Guvernului. În mod normal, orice luare a unui dosar de la procuror sau orice îndepărtare a unui procuror de la dosar reprezintă o imixtiune în activitatea sa. Or, în momentul în care această imixtiune se comite pe plan legislativ, aveam de a face cu o intruziune a Politicului în treburile Justiţiei. Practic, în momentul de faţă, procurorii sunt puşi cu cariera în subordinea ministrului sau a Guvernului; or, aşa ceva din 2004 încoace România nu a mai avut.

În primul rând, ar trebui o reacţie fermă din partea CSM pentru că acesta este garantul independenţei Justiţiei. În al doilea rând, CSM-ul ar trebui să ceară Avocatului Poporului, dacă acesta nu s-a sesizat din oficiu, să conteste imediat la CCR această ordonanţă. Mai e o soluţie şi anume ca Preşedintele statului să invoce un conflict între autorităţi şi să solicite CCR intervenţia pentru că Guvernul intervine în momentul de faţă în cariera procurorilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne