“Ora Pământului”: De ce e important să stingem lumina timp de o oră, sâmbătă

Becuri de mic consum premiate la Brit Insurance Design Awards, 2011 Londra, Marea Britanie
Becuri de mic consum premiate la Brit Insurance Design Awards, 2011 Londra, Marea Britanie (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Locuitorii din România, alături de mai multe instituţii publice şi private, sunt invitaţi să ia parte sâmbătă, 23 martie, la “Ora Pământului”, pe care o vor sărbători renunţând la folosirea energiei electrice timp de o oră. Evenimentul are loc între orele 20.30 şi 21.30, când România se va alătura mapamondului, “lăsând Pământul să respire”, după cum au anunţat organizatorii manifestării.

Faptul că se va stinge lumina timp de oră şi se va renunţa la folosirea obiectelor electrice şi electronice nu va însemna o foarte mare economie, la nivel global, ci va fi un act simbolic prin care se va atrage atenţia asupra măsurilor care trebuie luate împotriva încălzirii globale şi pentru protejarea mediului.

“Vom înregistra probabil şi o scădere a consumului de curent în ziua respectivă, iar datele statistice vor fi disponibile ulterior. Ne bucură implicarea, la ediţia din 2013, a multor instituţii guvernamentale la acest proiect. Este vorba despre ministere şi prefecturi, structuri ale Jandarmeriei, responsabilii de parcuri din Bucureşti, la care s-au adăugat Opera Română, Ateneul, aproximativ 40 de firme care şi-au anunţat participarea până acum etc.”, a declarat, pentru Epoch Times, Cristina Norocel, organizator al evenimentului.

“Ora Pământului 2013″ va avea la bază un concept inedit - " Eclipsa de bec" - şi va fi precedată de mai multe evenimente care vor începe la ora 18, în Parcul Herăstrău din Capitală, intrarea Charles de Gaulle. Este vorba despre activităţi distractive, menite să atragă un public cât mai larg. Bucureştenii sunt invitaţi la un mini-concert de muzică simfonică susţinut la lumina lumânărilor şi lampioanelor de formaţia Themis, urmat de un recital al fanfarei verzi şi de un show-culinar.

“Voluntari şi elevi de la Liceul “George Enescu” vor susţine un miniconcert de muzică clasică , fanfara verde formată din 20 de băieţi va cânta la lumina lumânărilor şi lampioanelor, la show-ul culinar nu se vor folosi aparate electrice, ci grătare cu cărbuni. Concertele vor fi susţinute fără surse de energie pentru a demonstra că ne putem desfăşura activitatea şi fără să consumăm energie electrică”, a afirmat Cristina Norocel.

Mai multe instituţii importante din Capitală, printre care Jandarmeria Română, Ministerul Sănătăţii, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, hoteluri de cinci stele şi Primăria Capitalei, vor da startul stingerii luminilor la sediile lor şi vor invita oamenii să facă acelaşi lucru.

“La cauza noastră au aderat mai multe firme private, printre care şi hoteluri importante din Bucureşti, care au început să folosească becuri economice, să colecteze selectiv deşeurile şi au instruit angajaţii să scoată din priză aparatele electrice atunci când nu le mai folosesc, au voluntari care participă la acţiuni de mediu, cum sunt cele de strângere a deşeurilor. Pe termen lung, ne propunem o participare mai largă a instituţiilor şi a marilor consumatori de energie electrică”, a precizat Cristina Norocel.

Scurt istoric

Denumirea de “Ora Pământului” (“Earth Hour”) a fost dată în 2007, iar de atunci manifestarea are loc în fiecare an la nivel mondial. Scopul declarat este de a-i determina pe factorii de decizie de la nivelul guvernelor să ia măsuri concrete pentru a opri fenomenul de încălzire globală. În 2008, România devenea prima ţară din lume, după cea organizatoare, cu un site special dedicat campaniei, după cum au precizat organizatorii.

Manifestarea s-a desfăşurat în fiecare an sub sloganul “Lasă Pământul să respire!” şi a avut ca obiectiv să implice atât instituţii publice, cât şi firme din din toate domeniile de activitate şi simpli cetăţeni într-un demers care să ducă la schimbarea mentalităţilor legate de protejarea mediului înconjurător. Primul pas este stingerea luminilor şi decuplarea echipamentelor electronice aflate în stand-by, pentru o oră.

Prima dată manifestarea a fost organizată la Sydney, în Australia, în 2007, când a fost calculat impactul evenimentului. S-a observat atunci o reducere a consumului de energie cu 10,2%, echivalent cu scoaterea de pe şosele a peste 48.000 de autovehicule. În 2008, 50 de milioane de oameni s-au implicat în acest eveniment, iar în 2009 s-a ajuns la sute de milioane de persoane din 88 de ţări şi peste 1.000 de oraşe. Toţi aceştia au stins lumina pentru a transmite un mesaj referitor la nevoia de prevenire a schimbărilor climatice. Peste 1,3 miliarde de oameni au participat la manifestarea din 2011, după cum au apreciat organizatorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură