Opoziţia rusă va organiza un miting la Moscova imediat după prezidenţiale (revista presei)

Premierul rus, Vladimir Putin.
Premierul rus, Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ/AFP/Getty Images)

Opoziţia rusă va organiza un miting la Moscova pe 5 martie, la o zi după alegerile prezidenţiale în urma cărora este aşteptată revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, scrie vineri Kommersant. Manifestaţia va avea loc în Piaţa Puşkin din centrul capitalei ruse şi a fost aprobată de primărie, a anunţat liderul Frontului de stânga, Serghei Udalţov.

Opozanţii intenţionau să ţină un miting cu 10.000 de participanţi la Lubianka, în preajma sediului FSB, dar primăria a respinsa această cerere, invocând formarea de ambuteiaje în zonă. În cele din urmă, ei se vor reuni în Piaţa Puşkin pentru a condamna rezultatul alegerilor care vor avea loc duminică - sociologii estimează că Vladimir Putin va obţine aproximativ de 60% din sufragii.

Edilul Moscovei, Serghei Sobianin, s-a declarat dispus să facă tot posibilul pentru 'a asigura confortul manifestanţilor', scrie Nezavisimaia Gazeta. Pe de altă parte, el a avertizat că mitingurile neautorizate sunt inadmisibile şi că, dacă opoziţia va recurge la un asemenea scenariu, 'poliţia va acţiona în strictă conformitate cu legea'.

Stafful electoral al premierului Vladimir Putin a cheltuit suma de 1,5-2 milioane de dolari pentru publicitate pe internet, semnalează cotidianul financiar Vedomosti. Surse din stafful candidatului numărul unu recunosc că la acest scrutin s-a acordat o mai mare atenţie internetului: bugetul campaniei a fost distribuit în proporţii egale între televiziune, internet şi publicitate outdoor. După alegerile parlamentare din 4 decembrie trecut, administraţia prezidenţială a recunoscut că partidul de guvernământ Rusia Unită nu a obţinut rezultatul aşteptat din cauza 'pierderii războilui informaţional în reţea'.

Promovarea Rusiei Unite în mediul online a apărut în ultimul moment, aşa că rezultatul a fost corespunzător, spune un membru al Comisiei de cultură din camera inferioară a parlamentului rus, Robert Şlegheli. În opinia sa, efectul publicităţii pe internet este comparabil cu cel al unui mesaj electoral difuzat pe postul central, dar se adresează milioanelor de cetăţeni activi, care aproape că nu se uită la televizor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe