Opoziţia din Ucraina a propus pentru vot proiectul unei noi Constituţii

Negocieri între Catherine Ashton şi Viktor Ianukovici, Kiev, 5 februarie 2014.
Negocieri între Catherine Ashton şi Viktor Ianukovici, Kiev, 5 februarie 2014. (ANDREI MOSIENKO / AFP / Getty Images)

Liderul partidului Batkivscina, Arseni Iatseniuc a declarat joi că opoziţia a pregătit proiectul unei noi Constituţii a Ucrainei ce va propusă pentru vot, notează Kiev Post.

”Poziţia noastră a rămas neschimbată: proiectul constituţiei este gata... Ţara ar trebui să treacă la o republică parlamentar-prezidenţială... Haideţi să supunem la vot proiectul pentru noua Constituţie”, a susţinut acesta în timpul şedinţei de dimineaţă din plenul parlamentului de la Kiev.

Proiectul constituţiei propus de opoziţie ”se va ridica la cerinţele poporului Ucrainean şi a Comisiei de la Veneţia.”

Amendamentele propuse vor readuce Ucraina la forma de republică parlamentar-prezidenţială; parlamentul va numi toţi membrii din Cabinetul Miniştrilor, procurorul general şi va acţiona ca un corp legislativ în numele cetăţenilor ucraineni.

Joi dimineaţă, mai multe mii de protestatari anti guvernamentali s-au deplasat către clădirea parlamentului din Kiev pentru a cere parlamentului ucrainean aprobarea revenirii Constituţiei la forma din 2004.

Şeful parlamentului, Volodimir Ribak, a anunţat, în acelaşi timp, că, niciun act cu privire la amendamentele constituţionale nu au fost înregistrate până în prezent în parlament.

Miercuri, şeful Comitetului pentru probleme de infrastructură şi dezvoltare locală din cadrul parlamentului ucrainean, parlamentarul independent David Zvania, a declarat că există peste 226 de parlamentari pregătiţi să voteze decizia de revenire a Constituţiei la forma din 2004.

Zvania a mai avertizat şeful parlamentului ucrainean, Volodimir Ribak, ar putea fi demis din funcţie dacă nu va supune la vot această propunere.

Statele occidentale au demarat un proiect de finanţare pentru depăşirea situaţiei de criză ce va fi acordat odată cu formarea unui guvern apropiat de principiile democratice.

Şeful Departamentului de Relaţii Externe al Uniunii Europene, Catherine Ashton, împreună cu Asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite, Victoria Nuland, au sosit la Kiev pe demararea discuţiilor cu Ianukovici şi liderii opoziţie, în scopul de a rezolva criza din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe