Oportunităţile de negociere în dosarul scutului antirachetă sunt în scădere, avertizează Medvedev

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev.
Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. (MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Rusia este în continuare deschisă la dialog în ceea ce priveşte apărarea antirachetă din Europa, însă oportunităţile pentru discuţii scad pe măsură ce sistemul este din ce în ce mai aproape de a fi pus în practică, a avertizat vineri preşedintele Dmitri Medvedev.

"Uşa nu este închisă în ceea ce priveşte apărarea antirachetă", a declarat Medvedev la forumul pentru securitate euro-atlantică de la Moscova. "Mai avem timp, dar acesta se scurge", a adăugat el.

Negocierile dintre Rusia şi statele membre NATO privind proiectul apărării antirachetă a ajuns într-un impas privind reţinerea de care dă dovadă Occidentul pentru a oferi Moscovei garanţii judiciare că scutul nu va fi folosit împotriva sa.

Statele Unite afirmă că sistemul este proiectat pentru a contracara eventuale atacuri lansate de state problemă, precum Iranul şi Coreea de Nord, însă Rusia este îngrijorată că i-ar putea fi neutralizată forţa de disuasiune strategică.

Medvedev a declarat vineri că acest dosar este un "test" pentru viitorul cooperării NATO-Rusia.

"De ce ar trebui să credem că acest nou scut antirachetă europeană nu este orientat împotriva noastră?", a întrebat Medvedev. "Ne tot spun 'acest sistem este pentru voi', dar cum ar trebui să îl folosim noi?", a întrebat Medvedev.

Liderul de la Kremlin a avertizat şi că Rusia ar putea fi "nevoită să răspundă la potenţiala ameninţare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe