ONU sustine ca milioane de oameni au nevoie de ajutoare alimentare in Niger

Un barbat isi aranjeaza produsele intr-o piata in Niamey, Niger.
Un barbat isi aranjeaza produsele intr-o piata in Niamey, Niger. (Daniel Berehulak / Getty Images)

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) raporteaza ca milioane de oameni din Niger sunt infometati si zeci de mii sunt subnutriti, multi dintre ei fiind copii. Agentia ONU sustine ca sunt necesari peste 650.000 de dolari pentru a asigura elementele nutritive de urgenta pentru cateva mii de copii cu varste sub 5 ani care sunt subnutriti.

Nigerul este una dintre cele mai sarace tari din lume. Tara sufera de mari lipsuri alimentare. Un sondaj desfasurat de OMS in luna decembrie a descoperit ca 2,7 milioane de oameni sau una din cinci gospodarii sufera de nesiguranta alimentarei.

Paul Garwood, purtator de cuvant al OMS, sustine ca sondajul arata de asemenea ca peste 5 milioane de oameni sufera de nesiguranta alimentara moderata. “Este estimat ca peste jumatate din populatie detine rezerve alimentare care vor asigura supravietuirea pentru mai putin de doua luni, pana la urmatoare recolta din luna octombrie”, a declarat el.

“In primele sase saptamani ale anului 2010 au fost raportate aproape 29.000 de cazuri de malnutritie globala acuta. Si din acestea, 15.370 au fost cazuri de malnutritie moderata si peste 13.000 malnutritie severa”, a continuat el.

Garwood sustine ca malnutritia acuta afectaza peste 12% dintre copiii cu varste de sub 5 ani. El sustine ca OMS lucreaza cu guvernul din Niger asupra unor chestiuni legate de criza securitatii alimentare, refacerea rezervelor alimentare si combaterea deficientei de iod.

El noteaza ca lovitura militara recenta, care a rasturnat guvernul precedent, nu a afectat colaborarea dintre OMS si autoritatile pentru sanatate din Niger. “Situatia malnutritiei si a nesigurantei alimentare dureaza de luni de zile, daca nu de ani, in aceasta tara. Astfel, nu este legata de lovitura de stat”, a declarat el.

“Activitatea pe care OMS o desfasoara in Niger cu autoritatile a inceput inaintea evenimentelor politice din tara si noi inca avem un birou activ in interiorul tarii. Noi suntem capabili sa lucram cu aceleasi tipuri de colegi si oficiali cu care am lucrat in cadrul ministerului pentru a continua cu aceste interventii salvatoare de vieti”, a adaugat el.

Vinerea trecuta, 19 februarie, armata l-a alungat de la putere pe presedintele Mamadou Tandja, care detine puterea in Niger de peste un deceniu. Noii lideri au suspendat Constitutia Nigerului si toate institutiile de stat au fost dizolvate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe