ONU: Se întrevede o potenţială criză alimentară dacă cresc preţurile

.
. (Epoch Times România)

Lumea s-ar putea confrunta cu o criză alimentară de tipul celei din perioada 2007-2008, dacă ţările îşi vor limita exporturile din cauza preocupărilor cauzate de un nou avânt al preţurilor la cereale, indus de secetă, a avertizat joi agenţia pentru hrană a ONU, după raportarea, în luna iulie, a unei creşteri a preţurilor la produsele alimentare la nivel mondial.

Preţurile ridicate ale petrolului, utilizarea tot mai mare a biocombustibililor, vremea nefavorabilă, pieţele speculative de cereale care se aruncă la preţuri şi politicile de export restrictive au fost cauzele majorării preţurilor la produsele alimentare în perioada 2007-2008, ceea ce a dus la proteste violente în mai multe ţări, inclusiv Egipt, Camerun şi Haiti.

O serie de producători majori au impus diverse restricţii la export în criza din 2007-2008, în încercarea de a controla preţurile de pe piaţa internă, de la interdicţii totale, la cote sau tarife mai mari pentru exporturile de produse alimentare, inclusiv orez, porumb şi grâu.

Restricţiile au redus oferta de pe pieţele internaţionale, majorând şi mai mult preţurile.

Pieţele de cereale au fost stimulate recent de speculaţii potrivit cărora producătorii de cereale de la Marea Neagră, în special Rusia, ar putea impune restricţii la export, după ce o secetă a lovit culturile de acolo.

Creşterea, care a venit după trei luni de declin, a fost determinată în principal de o creştere a preţurilor la zahăr şi cereale, în timp ce preţurile la carne şi produse lactate s-au schimbat foarte puţin, a spus FAO.

Organizaţia a susţinut că seceta din SUA, care este cea mai severă secetă ce a lovit Vestul Mijlociu în ultimii 56 de ani, a împins în sus preţurile la porumb cu aproape 23 la sută, în luna iulie, iar preţurile internaţionale la grâu i-au urmat exemplul, crescând cu aproximativ 19 la sută, pe fondul perspectivelor unor culturi slabe.

Rezervele abundente de orez şi creşterea economică lentă vor facilita de asemenea presiunea ascendentă asupra preţurilor, dar multe lucruri vor depinde de schimbarea vremii, pentru culturile din SUA, şi de modul în care cererea se va dezvolta în următoarele luni, a susţinut FAO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie