Oficialii moldoveni au participat astăzi la festivitatea consacrată încheierii anului şcolar

Elevi în bănci
Elevi în bănci (Epoch Times România)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi la o festivitate consacrată încheierii anului şcolar la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Floreşti, informează Serviciul de presă al Preşedinţiei, scrie Moldpres. În cadrul ceremoniei, Nicolae Timofti a mărturisit că a revenit cu emoţii în şcoala pe care a absolvit-o cu 50 de ani în urmă. Preşedintele ţării a adus omagii profesorilor săi, menţionând că mereu îşi aduce aminte cu drag de prima sa învăţătoare, Ecaterina Geru.

Şeful statului a declarat că autorităţile vor adopta deciziile necesare în vederea majorării salariilor cadrelor didactice şi ameliorării condiţiilor de muncă. „Profesorii merită respectul întregii societăţi”, a spus Nicolae Timofti.

Preşedintele Timofti a felicitat elevii şi profesorii cu ocazia încheierii anului şcolar, exprimându-şi convingerea că, prin cunoştinţele acumulate pe băncile şcolii, liceenii absolvenţi vor contribui la propăşirea ţării.

Preşedintele Nicolae Timofti a subliniat importanţa procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, indispensabil pentru modernizarea ţării.

„Vă sugerez ca în perioada vacanţei de vară să profitaţi de dreptul de a călători fără vize în ţările Europei pentru a descoperi noi locuri, dar şi cum funcţionează societăţile bazate pe supremaţia legii”, a declarat Nicolae Timofti.

Preşedintele Republicii Moldova a oferit Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” un lot de cărţi şi computere şi a vizitat sălile de clasă, unde a discutat cu elevi şi profesori.

Viceprim-ministrul Eugen Carpov a participat astăzi la festivităţile de încheiere a anului de studii la Liceul Teoretic Doroţcaia şi la Liceul "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Grigoriopol, cu sediul în s. Doroţcaia. În ultima zi de şcoală, Eugen Carpov a ţinut să-i felicite pe elevi cu ocazia sărbătorii „Ultimul sunet de clopoţel” şi să le dorească vacanţă plăcută, iar celor care pentru ultima dată au păşit pragul şcolii – drum bun şi realizări frumoase în viaţă, în acelaşi timp, îndemnându-i să le poarte respectul celora care i-au călăuzit pe lungul şi deloc uşorul drum al cunoaşterii.

Totodată, vicepremierul a adresat mulţumiri corpului didactic pentru faptul că în condiţiile nereglementarii conflictului transnistrean, au făcut faţă nenumăratelor provocări şi au reuşit să transmită cunoştinţele şi deprinderile necesare unor adevăraţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Eugen Carpov a dat asigurări că Guvernul R. Moldova va acorda şi în continuare o atenţie sporită instituţiilor de învăţământ moldoveneşti din regiunea transnistreană şi celor din Zona de securitate.

Tot astăzi, vicepremierul pentru reintegrare s-a întâlnit cu un grup de fermieri din s. Doroţcaia, cărora reprezentanţii Tiraspolului le-au interzis accesul la terenurile agricole aflate după traseul Tiraspol-Camenca. Eugen Carpov a subliniat că subiectul în cauză se află permanent pe agenda procesului de negocieri, inclusiv problema urmează să fie abordată şi la următoarea şedinţă a formatului „5+2”, care va avea loc pe 5-6 iunie, la Viena.

La rândul său, Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu, a participat astăzi la ultimul sunet în oraşul Călăraşi. În cadrul careurilor festive dedicate ultimului sunet de clopoţel, oficialul a oferit cite zece computere pentru Liceul teoretic „Mihail Sadoveanu” şi Colegiul Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călăraşi. Donaţia le va ajuta celor două instituţii de învăţământ să-şi amenajeze câte o sală de calculatoare, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

În adresarea sa către elevi şi studenţi, Victor Bodiu a menţionat că educaţia este o prioritate a Guvernului. „Fără educaţie nu este posibilă dezvoltarea societăţii, iar datoria noastră este să investim în domeniu şi să contribuie la modernizarea lui. Aceste calculatoare vin să suplinească eforturile pe care Executivul şi Ministerul Educaţiei le fac pentru ca învăţământ din Moldova să fie unul european”, a declarat Secretarul General al Guvernului. În ceea ce priveşte reformele demarate şi realizate în ultimii ani, Victor Bodiu a subliniat că scopul final al acestora e să asigure o educaţie de calitate relevantă pentru economie şi societate. „Doar ducând la bun sfârşit acest obiectiv vom putea afirma că oferta sistemului educaţional răspunde cererii de competenţe şi cunoştinţe de pe piaţa muncii”, a spus oficialul.

Victor Bodiu i-a felicitat pe elevii şi pe profesorii din cele două instituţii cu ocazia finalului de an şcolar. „Este perioada în care şi profesorii, şi elevii, şi părinţii lor trăiesc sentimente de împlinire pentru cele realizate. Pentru absolvenţi, finalul de an şcolar semnifică un început şi mai ambiţios, şi mai promiţător. Însă, veţi reuşi doar dacă veţi munci asupra proiectului vostru de viitor. Şi este important ca - orice şi oriunde veţi face - acest proiect de viitor să fie legat de Republica Moldova şi să contribuie la modernizarea, la prosperarea şi la europenizarea ţării”, a spus el.

Directorii celor două instituţii, în care învaţă 885 de tineri, au mulţumit Guvernului pentru sprijin şi au menţionat că aceasta îi va ajuta să obţină performanţe mai înalte, în sec. XXI tehnologiile informaţionale fiind esenţiale în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe