Oficialii europeni critică Rusia pentru interzicerea cărţii mişcării Falun Gong

Înaltul Reprezentant al UE, Catherine Ashton, vorbeşte în timpul unei conferinţe de presă de la Departamentul de Stat din Washington, DC., pe 17 februarie.
Înaltul Reprezentant al UE, Catherine Ashton, vorbeşte în timpul unei conferinţe de presă de la Departamentul de Stat din Washington, DC., pe 17 februarie. (Alex Wong / Getty Images)

Într-o rezoluţie a Parlamentului European, precum şi în declaraţiile oficialilor europeni şi ale organizaţiilor de drepturile omului, Rusia a fost criticată pentru interzicerea cărţii practicii spirituale chinezeşti, o măsură pe care a luat-o, după cum apreciază observatorii, la presiunea Partidului Comunist Chinez (PCC).

Pe 20 ianuarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie exprimându-şi “profunda îngrijorare” cu privire la folosirea în mod abuziv de către Rusia a legislaţiei anti-extremiste, incluzând aici “interzicerea abuzivă” a materialelor Falun Dafa, cunoscută şi sub numele de Falun Gong.

Ulterior, pe 28 februarie, la o întâlnire a Subcomitetului pentru Drepturile Omului, în Parlamentul European, au fost auzite de asemenea luări de poziţie care criticau interzicerea dictată de guvernul Rusiei. Oficiali de nivel înalt ai Comisiei Europene şi membri ai Parlamentului European şi-au scris, exprimându-şi îngrijorarea faţă de hotărârile instanţelor ruseşti şi implicaţiile pe care le au acestea.

Rafala de critici şi îngrijorare a fost determinată de decizia din data de 22 decembrie 2011 a instanţei teritoriale din Krasnodar, oraş situat în sudul Rusiei, de a confirma hotărârea dată de o instanţă inferioară în grad de interzicere a materialelor practicii spirituale Falun Gong – mai precis, cartea principală a practicii, “Zhuan Falun” şi un raport emis de doi investigatori canadieni numit “Raport asupra afirmaţiilor referitoare la extragerea de organe de la practicanţii Falun Gong în China.” Interzicerea operează şi asupra unor alte materiale legate de Falun Gong, ceea ce înseamnă că acestea au fost adăugate listei “publicaţiilor extremiste” a Ministerului Justiţiei.

Falun Gong este o practică spirituală chinezească persecutată în ţara sa de origine începând cu anul 1999; autorităţile comuniste chineze au promovat asiduu campania de denigrare a Falun Gong în afară ţării, folosindu-se de canalele lor diplomatice din ţările străine. Se crede că acţiunile judiciare ale Rusiei sunt rezultatul acestui răspândit efort comunist chinez.

Potrivit unei declaraţii a Asociaţiei Falun Dafa din Rusia: “Au existat numeroase încalcări ale procedurii instanţei, în cadrul căreia dreptul la apărare al practicanţilor Falun Gong nu a fost respectat şi luat în considerare.”

“Asociaţia Falun Dafa a fost înregistrată legal în câteva oraşe din Rusia, iar practicanţii Falun Gong din Rusia sunt cetăţeni care respectă legea, urmând principiile practicii paşnice de meditaţie Falun Gong,” se precizează în declaraţie. “Acest proces reprezintă o încălcare vădită a drepturilor fundamentale ale practicanţilor Falun Gong.”

Practicanţii Falun Gong beneficiază de sprijinul oficialilor de nivel înalt ai Comisiei Europene. Catherine Ashton, vicepreşedintele Comisiei Europene (organul executiv al Uniunii Europene), a subliniat într-o scrisoare către doi membri ai Parlamentului că la sediul Uniunii Europene din Bruxelles cazul este urmărit “foarte îndeaproape”, la fel cum este urmărit şi de delegaţia UE la Moscova.

Ashton: “Lăsaţi-mă să vă asigur că vom continua să urmărim evoluţiile acestui caz foarte îndeaproape.”

Scrisoarea vorbeşte şi despre o serie de cazuri de hărţuire – cercetări, percheziţii, amenzi şi confiscări – care s-au abătut asupra practicanţilor Falun Gong ruşi ca suplimente extrajudiciare ale deciziilor judecătoreşti. “Toate aceste chestiuni şi îngrijorări au fost ridicate în faţa autorităţilor ruse cu mai multe ocazii,” scrie Ashton, concluzionând că: “Lăsaţi-mă să vă asigur că vom continua să urmărim evoluţiile acestui caz foarte îndeaproape.”

Potrivit unui reportaj al Televiziunii New Tang Dynasty (NTD), acţiunile Rusiei au fost de asemenea remarcate de Centrul pentru Informaţii şi Analize SOVA cu sediul în Moscova, al cărui director a afirmat că grupul are “probleme serioase” având în vedere măsurile luate de organele ruseşti şi deciziile instanţelor care par “foarte ciudate”.

Sergey Skulkin, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Falun Dafa Rusia a declarat că etichetarea materialelor grupului spiritual Falun Gong ca fiind extremiste poate duce la cercetarea penală a practicanţilor din Rusia. “Toate acestea sunt o consecinţă a presiunilor regimului chinez asupra guvernului rus. Practicanţii Falun Gong din Rusia au resimţit această presiune în ultimii opt ani,” a precizat el într-un interviu acordat NTD.

În scrisoarea Asociaţiei Falun Dafa se spune: “Solicităm comunităţii internaţionale să acorde o atenţie serioasă acestui proces şi să protejeze drepturile fundamentale ale practicanţilor Falun Gong din Rusia, astfel că ei să îşi poată exercita libertatea de credinţă şi să citească cartea ‘Zhuan Falun’, care este tradusă în prezent în peste 39 de limbi şi studiată de peste 100 de milioane de oameni din circa 114 ţări.”

Declaraţia arată că următorul pas al grupului este Curtea Supremă a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe