Oficialii chinezi refuză înregistrarea copiilor

Avorturile forţate şi politica unui singur copil par să fie doar vârful iceberg-ului în China, oficialii comunişti locali refuzând acum să înregistreze chiar şi unicul copil al familiilor.

“Când ne-am dus să ne înregistrăm copilul în luna ianuarie a acestui an, cu toate documentele şi formalităţile pregătite, personalul secţiei de poliţie a spus că ne trebuie o ştampilă din partea Biroului pentru Planificarea Familiei (BPF) pentru ca să putem înregistra copilul”, a declarat un utilizator de Internet pentru Qilu Evening News în 24 noiembrie. Când soţia acestuia s-a dus la BPF pentru a obţine ştampila, i s-a spus că trebuie să îşi implanteze un aparat intrauterin (AIU) pentru a primi ştampila.

Sistemul chinez pentru Înregistrarea Familiei este o formă de cenzură şi o modalitate de controlare şi monitorizare a gospodăriilor şi familiilor. Iniţial practicat în China dinastică, sistemul este acum condus de Biroul Securităţii Publice care controlează cetăţenii prin monitorizarea şi influenţarea mişcărilor lor. Dacă o persoană nu este înregistrată este ca şi cum nu ar fi fost născută.

Yi Johnson, un alt utilizator de Internet, a scris despre experienţa sa pe “Topic Today” în 19 noiembrie. Unicul copil al lui Yi are deja un an şi încă nu a fost înregistrat. “Noi am pregătit totul: licenţa de căsătorie, permis de naştere şi certificatul de naştere al copilului; şi este primul nostru copil născut. Dar guvernul local i-a cerut soţiei mele să îşi implanteze un AIU. Doar după ce dovedeşte că şi-a implantat aparatul, copilul poate fi înregistrat.”

Această politică privind AIU se răspândeşte tot mai mult, unele rapoarte media abordând problema pe cuprinsul Chinei. Unele femei chiar au fost amendate pentru că nu şi-au făcut implantul.

“Nu este doar o regulă pentru mica localitate în care locuim, ci am descoperit pe Internet că multe locuri, precum provinciile Hubei, Jiangxi, Henan, au aceeaşi regulă”, a spus Yi.

Majoritatea utilizatorilor de Internet au afirmat că aveau nevoie de “verdicte” din partea BPF înainte să poată depune actele copiilor lor la biroul de Înregistrare a Familiei. Şi opinia BPF este de obicei: “Vă vom oferi verdictul nostru după ce este implantat AIU. Dacă nu vă implantaţi unul, nu vă putem da verdictul nostru.”

Ziarul Xinjiang Daily a raportat în 26 noiembrie că, deşi unii oameni şi-au înregistrat copiii fără respectarea cerinţei AIU, autorităţile îi vor prinde când copilul este pregătit să înceapă şcoala. Departamentul de educaţie serveşte de asemenea ca un “punct de control” pentru aplicarea politicii AIU. Copiii din unele locuri nu pot merge la şcoală până când părinţii vor putea prezenta un certificat de planificare a familiei, care este emis doar după ce mamei îi este implantat un AIU.

Comisia chineză pentru Planficare a Familiei şi Ministerul chinez al Sănătăţii au emis anterior nişte rapoarte ce conţineau date statistice, ceea ce demonstrează numărul masiv de femei supuse implantării AIU.

În 2005, Comisia pentru Populaţia Naţională şi Planificarea Familiei a raportat că, în China, 114 milioane din 230 milioane de femei măritate (sau 49,79%) au implanturi AIU.

“Registrul anual pentru Statistica Sănătăţii din 2010” publicat de Ministerul chinez al Sănătăţii a arătat că procedurile AIU au reprezentat 30-40% din totalul operaţiilor şi metodelor de contracepţie făcute anual începând cu 1983. Începând cu anul 2000 au fost făcute anual între 6 şi 8 milioane de operaţii pentru implantarea AIU. Şi au existat 7.818.000 cazuri doar în 2009, cel mai mare număr de operaţii făcut după anul 2000.

Mulţi părinţi sunt nedumiriţi, întrucât ei nu au mai mult de un copil – astfel, ce treabă are Biroul pentru Înregistrarea Familiei cu Biroul pentru Planificarea Familiei?

Utilizatorul de Twitter Jiang Tianyong a scris două mesaje pe această temă:

“După ce am citit un raport investigativ, mi-am adus aminte de o reporteră CCTV care alerga după oameni cu un microfon în mână şi îi întreba ‘Sunteţi fericiţi?’. Am vrut să o întreb în persoană ‘Ţie ţi s-a implantat un AIU? Eşti fericită când ţi se îndeasă ceva în partea de jos a abdomenului?”.

“Haideţi să întrebăm cu toţii: ‘Reporteră CCTV, dumneata ţi-ai implantat un AIU? Femei chineze aveţi demnitate? Bărbaţi chinezi, întrebaţi-vă femeile de lângă voi: ‘Eşti fericită cu implantarea AIU?’”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe