Obama: Ucraina vulnerabilă în faţa dominaţiei militare ruseşti indiferent de ceea ce face SUA

Într-o serie de interviuri analizate şi rezumate într-un articol publicat în revista The Atlantic, liderul american Obama a declarat că Ucraina va avea mereu de suferit de pe urma dominaţiei militare ruseşti, indiferent de măsurile pe care le-ar lua Statele Unite.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama a declarat că Ucraina “va fi vulnerabilă în faţa dominaţiei militare ruseşti” indiferent de ceea ce face SUA.

Într-o serie de interviuri publicate joi şi care au stat la baza unui articol din revista The Atlantic, Obama a declarat că Ucraina este în mod clar un interes central pentru Rusia, sugerând însă că s-ar putea să nu fie unul şi pentru SUA.

Ucraina este “un exemplu care ne arată că trebuie să fim foarte clari în privinţa intereselor noastre centrale şi să fim clari pentru care interese am dori să mergem la război”, a precizat liderul american.

Obama a rezistat anul trecut presiunii de a trimite arme letale în Ucraina pentru a ajuta forţele guvernamentale ale Kievului să lupte împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia, care controlează părţi din estul Ucrainei. Războiul separatiştilor împotriva forţelor guvernamentale ucrainene a dus la moartea a peste 9.100 de persoane de la izbucnirea sa în aprilie 2014 – la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

“Dacă există cineva [în Washington] care ar susţine că am putea lua în considerare lansarea unui război cu Rusia pentru Crimeea şi estul Ucrainei, atunci aceştia ar trebui să vorbească şi să fim foarte clari în privinţa acestui lucru”, a afirmat Obama.

Articolul din revista The Atlantic compilează şi analizează remarci ale preşedintelui american asupra politicii externe a SUA şi imaginea care iese la lumină este aceea a unui preşedinte care ezită să fie atras de aliaţii săi din Europa şi Orientul Mijlociu în conflicte care au puţin de a face cu ceea ce el consideră a fi interese primare ale SUA.

Articolul dezvăluie că Obama, în perioada 2009 - 2013, a considerat că intervenţia militară americană directă în Orientul Mijlociu era justificată doar de câteva ameninţări, precum teroriştii Al-Qaeda, ameninţările la existenţa Israelului şi încercările Iranului de a construi arme nucleare.

Obama şi-a apărat refuzul iniţial de a susţine luptătorii moderaţi din opoziţia siriană, susţinând că nu a fost niciodată adevărat că Statele Unite ar fi schimbat ecuaţia de la sol în Siria fără să trimită trupe americane.

În plus, Obama şi-a apărat refuzul de a aplica propria sa “linie roşie” împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad în august 2013, după ce observatorii ONU au confirmat că forţele guvernamentale siriene au folosit arme chimice împotriva civililor şi luptătorilor opoziţiei în Siria, arată RFE-RL.

În loc să lanseze lovituri aeriene împotriva lui Assad şi a depozitelor sale de arme chimice, Obama a precizat că a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul summitului G20 din St. Petersburg din septembrie 2013. În cadrul acelei discuţii, Obama i-a declarat omologului său rus că, dacă l-ar fi forţat pe Assad să renunţe la armele chimice, acel lucru ar elimina nevoia ca SUA să desfăşoare o lovitură militară împotriva acestuia.

Putin “înţelege că poziţia generală a Rusiei în lume este diminuată în mod semnificativ”, a mai susţinut preşedintele american. “Şi faptul că a invadat Crimeea sau că încearcă să îl susţină pe Assad nu îl transformă dintr-o dată într-un jucător”.

Obama a afirmat că noţiunea că “Rusia se află acum într-o poziţie mai puternică, în Siria sau în Ucraina, decât a fost înainte să invadeze Ucraina şi înainte să trimite forţe în Siria, nu face altceva decât să ne forţeze să înţelegem greşit natura puterii în problemele externe sau globale. Puterea reală înseamnă că poţi să iei ce doreşti fără să recurgi la violenţă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe