Obama îl acuză pe Putin că vede lumea precum o tablă de şah din Războiul Rece

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama l-a acuzat miercuri într-un mod foarte direct pe omologul său rus Vladimir Putin că sprijină acţiunile represive ale guvernelor din Ucraina şi Siria şi că nu respectă libertăţile fundamentale în aceste două ţări, consemnează The Guardian.

În timpul unei conferinţe de presă desfăşurate în Mexic la un summit nord-american, Obama s-a exprimat mai explicit ca niciodată cu privire la presupusa implicare a Kremlinului în crizele ucraineană şi siriană şi a avertizat că statele nu trebuie privite precum 'o tablă de şah a Războiului Rece'.

'În această situaţie avem o ţară care a fost în mod clar un client al Rusiei şi o alta al cărei guvern este în prezent susţinut de Rusia', explică liderul de la Casa Albă, care consideră că evenimentele din cele două ţări menţionate sunt expresia aspiraţiei cetăţenilor acestora de a se bucura de drepturile fundamentale, şi anume 'libertatea de exprimare, de a manifesta şi de a participa la alegeri libere şi corecte'.

Obama şi-a continuat intervenţia cu un atac personal neobişnuit de dur la adresa lui Putin, sugerând că recentele evoluţii negative din Ucraina şi eşecul negocierilor de pace pentru Siria au condus la încordarea şi mai accentuată a relaţiilor dintre SUA şi Rusia. 'Putin are o viziune diferită asupra libertăţilor fundamentale şi cred că acest lucru nu este un secret', este de părere Obama, el susţinând că poziţia Statelor Unite este de a nu privi statele asemeni unei 'table de şah pe care s-ar afla în competiţie cu Rusia'. Obiectivul nostru este ca poporul ucrainean să-şi poată decide singur viitorul şi ca poporul sirian să poată decide şi el singur fără exploziile bombelor', a adăugat el.

'Într-o zi, sper, Rusia va admite că pe termen lung trebuie să-şi asume aceste valori şi interese. Dar în prezent între noi există dezacorduri puternice', a sintetizat liderul american.

Cât despre evoluţia crizei ucrainene, Obama şi-a exprimat speranţa că armistiţiul de la Kiev va rezista şi a cerut constituirea unui guvern de coaliţie care să organizeze alegeri libere astfel încât 'poporul ucrainean să se poată exprima fără haosul pe care l-am văzut pe străzi şi fără vărsare de sânge'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe