Obama a promulgat o lege care limitează puterile NSA

Barack Obama
Barack Obama (Olivier Douliery-Pool/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a promulgat marţi legea USA Freedom Act, reintegrând controversata Secţiune 2015 din cadrul controversatei şi abuzivei legi Patriot Act şi în acelaşi timp restricţionând o parte din amplele puteri de supraveghere ale NSA.

Proiectul de lege a fost adoptat tot marţi de către Senat după un impas politic. Deşi Camera Reprezentanţilor a adoptat proiectul luna trecută, Senatul nu a reuşit să facă acelaşi lucru decât la o zi după expirarea prevederilor Patriot Act şi după o dezbatere majoră în cadrul căreia o parte din amendamentele propuse la Freedom Act au fost respinse.

Casa Albă şi-a manifestat anterior suportul pentru proiectul de lege şi în mare parte era de aşteptat ca Obama să promulge legea.

Într-o declaraţie, preşedintele american a susţinut că administraţia sa “va depune eforturi pentru a se asigura că profesioniştii în domeniul securităţii naţionale vor dispune din nou de setul de instrumente vitale de care au nevoie pentru a continua să protejeze ţara.”

În plus, a mai declarat Obama, legea USA Freedom Act protejează mai bine libertăţile civile şi viaţa privată.

Noua lege le cere companiilor telefonice să păstreze date precum momentul şi durata apelului telefonic şi numărul apelat, în condiţiile în care până acum acest lucru era făcut de guvern. NSA va putea avea acces la aceste date numai dacă va deţine un mandat emis de un tribunal antiterorist secret şi cu condiţia identificării precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate de a avea legături cu terorismul, susţine Agerpres.

Colectarea metadatelor telefonice de către NSA a fost cea mai criticată măsură de supraveghere pusă în practică în cadrul Patriot Act - o lege ce a fost votată imediat după atentatele din SUA din 11 septembrie 2001.

Gama largă de prerogative acordate NSA în privinţa mijloacelor de supraveghere a fost dezvăluită pentru prima dată de Edward Snowden în iunie 2013. Conform informaţiilor dezvăluite de fost contractor al NSA, printre cei spionaţi de agenţia americană s-au aflat chiar şi aliaţi ai Washingtonului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe