O nouă lovitură pentru Macron: Ministrul de Interne anunţă că va demisiona în 2019

Ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, a anunţat că va demisiona şi va candida pentru funcţia de primar al oraşului Lyon în 2020. Preşedintele Emmanuel Macron a fost deja părăsit de doi membri ai cabinetului în ultimele trei săptămâni.
Ministrul francez de Interne, Gerard Collomb
Ministrul francez de Interne, Gerard Collomb (Getty Images)

Unul dintre cei mai loiali miniştri ai Cabinetului lui Emmanuel Macron a anunţat marţi că va demisiona în 2019, amplificând îndoielile care planează asupra administraţiei preşedintelui francez.

Discutând cu revista franceză L'Express, ministrul de Interne, Gerard Collomb, a afirmat că va demisiona din guvern după alegerile europene de anul viitor şi va candida pentru funcţia de primar al oraşului Lyon în 2020, potrivit Deutsche Welle.

“Alegerile locale sunt încă departe – voi candida în Lyon dacă nu voi fi diagnosticat cu o boală serioasă până atunci. Voi continua să fiu ministru de Interne până în ultimul moment. După o anumită perioadă ar fi mai bine să fiu complet liber pentru campanie”, a susţinut Collomb.

Următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc în mai 2019.

Demisia ministrului de Interne complică situaţia precară în care se află Macron, în condiţiile în care, într-un interval de 16 luni ratingul său de popularitate a scăzut de la aproximativ 60%, cât era imediat după câştigarea alegerilor prezidenţiale, la doar 30%.

Anunţul lui Collomb a fost făcut de asemenea la doar trei săptămâni după ce popularul ministru al Mediului, Nicolas Hulot, a demisionat susţinând că s-a simţit “singur” când a încercat să promoveze politicile verzi în guvern. Următoarea săptămână, ministrul Sporturilor, Laura Flessel, s-a retras de asemenea, invocând motive personale dar insistând că va continua să îl susţină pe Macron.

Biroul lui Macron a urmărit să minimalizeze importanţa iminentei plecări a lui Collomb, precizând că politicianul în vârstă de 71 de ani nu şi-a ascuns dragostea faţă de oraşul Lyon, unde a fost primar în perioada 2001-2017.

“Preşedintele va reorganiza echipa când consideră că este necesar”, a precizat Palatul Elysee într-o declaraţie.

Totuşi, critici din opoziţie s-au referit imediat la această situaţie. Guillaume Peltier, membru de top în partidul conservator al Republicanilor, a declarat că “Franţa merită un ministru de Interne cu normă întreagă, nu un bărbat care se gândeşte doar la el şi îşi va face treaba cu jumătate de normă”.

Seria de demisii din Cabinetul francez are loc pe fondul primului scandal prezidenţial major al lui Macron, izbucnit după ce fostul său bodyguard Alexandre Benalla a fost surprins atacând doi manifestanţi în luna mai purtând echipament al forţelor de intervenţie în afara orelor de program.

Collomb a fost implicat în scandal după ce a ieşit la iveală că el a ştiut de incident, însă a decis că nu este treaba lui să transmită informaţia procurorilor. Benalla a fost ulterior acuzat de agresiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe