Numărul migranţilor care sosesc în Grecia s-a redus semnificativ

La o săptămână după intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia privind refugiaţii, numărul de sosiri ilegale în Grecia a scăzut brusc. Atena va mări capacitatea centrelor de recepţie, pregătindu-se pentru deportarea migranţilor în Turcia.
Refugiaţi călătoresc dinspre Turcia spre insula elenă Kos.
Refugiaţi călătoresc dinspre Turcia spre insula elenă Kos. (Captură Foto)

Numărul de migranţi ilegali care au încercat să ajungă pe mare din Turcia în Grecia a ajuns la 78 în ultimele 2 zile, a declarat sâmbătă Comitetul elen pentru Gestionarea Crizei Refugiaţilor. Graniţele închise şi posibilitatea ca migranţii să fie trimişi înapoi în Turcia par să reducă valul de migranţi spre Europa.

Înainte de intrarea în vigoare, duminica trecută, a controversatului acord UE-Turcia, care prevede printre altele ca migranţii ilegali să fie returnaţi Turciei, Grecia a fost copleşită de mii de sosiri zilnice.

Luni, 21 martie, autorităţile elene au înregistrat 1.662 de sosiri în insulele din Marea Egee, dar acest număr a scăzut marţi la 600, miercuri la 260 şi vineri la 161.

Acordul dintre UE şi Turcia, care urmăreşte să blocheze principala rută folosită de migranţi pentru a ajunge în Europa, include stimulente financiare şi politice pentru Ankara. În schimbul fiecărui refugiat sirian ilegal întors în Turcia, blocul european trebuie să accepte un altul dintr-o dintre tabără de refugiaţi din Turcia.

Returnarea refugiaţilor în Turcia ar trebui să înceapă în 4 aprilie şi va include migranţii care au pătruns ilegal în Grecia după 20 martie, arată Deutsche Welle.

Aproximativ 50.000 de migranţi sunt blocaţi în Grecia, aproape o cincime dintre ei fiind în tabăra de lângă satul Idomeni, care este situat la graniţa eleno-macedoneană. Autorităţile au declarat că au început să trimită migranţi cu autobuzele în taberele din nordul Greciei.

Giorgos Kyritsis, purtător de cuvânt al Comitetului pentru Gestionarea Crizei Refugiaţilor, a declarat că operaţiunea de eliberare a taberei din Idomeni va fi accelerată începând de luni.

Autorităţile elene plănuiesc să creeze suficiente adăposturi noi în următoarele trei săptămâni pentru a găzdui peste 30.000 de migranţi. În prezent există o capacitate pentru a găzdui doar 38.000 de oameni la centrele de recepţie pentru refugiaţi.

Migranţilor blocaţi în Grecia după ce ţările balcanice şi-au închis graniţele li se vor evalua rapid cererile pentru azil. Persoanele ale căror cerere este respinsă, precum migranţii economici, vor fi trimişi înapoi în Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe