"Nu se impune revocarea şefei DNA" - Raportul Inspecţiei Judiciare, aprobat parţial

Raportul Inspecţiei Judiciare elaborat după controlul la DNA a primit undă verde de la Consiliul Superior al Magistraturii şi urmează să ajungă pe masa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care va lua o decizie în cazul procurorului-şef Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Raportul Inspecţiei Judiciare cu privire la activitatea conducerii DNA a fost aprobat cu observaţii de Secţia de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, reiese dintr-un comunicat de presă remis marţi de instituţie.

Raportul a avut ca obiect eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către conducerea structurii centrale a DNA, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentelor de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat.

În urma deliberărilor, Secţia pentru procurori a aprobat cu observaţii raportul, observaţiile însuşite vizând o parte din concluziile şi propunerile formulate în mod distinct de către cei şase inspectori judiciari care au efectuat verificări la nivelul secţiilor şi compartimentelor din cadrul DNA.

Sectia pentru procurori a dispus şi excluderea din conţinutul Raportului a aspectelor care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecţiei Judiciare privind comiterea unor potenţiale abateri disciplinare.

Au fost respinse observaţiile conducerii Inspecţiei Judiciare, acestea din urmă neavând rolul de armonizare a unor aspecte neunitare ale Raportului. De asemenea, odată cu adoptarea Raportului au fost admise o parte din obiecţiunile formulate de către unitatea de parchet supusă controlului.

Totodată, Secţia pentru procurori a formulat şi o serie de propuneri de natură a clarifica aspectele insuficient analizate în cuprinsul Raportului de control, dar şi aspecte ulterioare apărute în spaţiul public.

Astfel, Secţia a solicitat Inspecţiei Judiciare următoarele:

1. Dispunerea unui control în vederea remedierii deficienţelor constatate la nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în termen de 6 luni de la data aprobării prezentului raport, prin care să se verifice:

- situaţia cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări;

- situaţia cauzelor repartizate spre soluţionare procurorilor Ţuluş Doru Florin şi Moraru Iorga Mihaiela;

- situaţia comunicărilor procedurale pentru anul 2016, în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu, în ceea ce priveşte respectarea dispoziţiilor art. 145 C.p.p.

2. Verificarea aspectelor apărute în spaţiul public cu privire la existenţa unor înscrisuri olografe preconstituite şi care au putut forma obiectul unor analize separate ale inspectorilor judiciari (veridicitatea acestor informaţii/ identificarea persoanelor care au realizat înscrisurile/ scopul acestor verificări).

3. Verificarea aspectelor apărute în spaţiul public cu privire la analizarea altor dosare decât cele aferente perioadei 2016 – 01.07.2017 (evidenţa verificărilor Registrelor penale 2004 – 2015/ nominalizarea dosarelor verificate pentru această perioadă/ măsuri propuse).

4. Evaluarea declaraţiilor luate procurorilor care nu mai activează în DNA prin compararea cu declaraţiile tuturor procurorilor care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei judiciare (audierea tuturor procurorilor în activitate din acest compartiment/ realizarea unei analize comparative proporţionale între declaraţiile acestora şi declaraţiile celor care au plecat din DNA/ măsuri propuse).

5. Dispunerea în termen de 6 luni a unui control la Secţia Judiciară care să includă o analiză detaliată cu privire la situaţia achitărilor definitive în perioada 2016 – semestrul I 2017, în raport de data sesizării primei instanţe şi momentul pronunţării soluţiei definitive.

Pe baza analizării întregului material transmis de către Inspecţia Judiciară, Secţia pentru procurori a apreciat că activitatea managerială a conducerii DNA, desfăşurată în perioada 2016 - 01.07.2017, a fost una eficientă.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne