NSA înregistrează milioane de conversaţii telefonice lunar în Franţa

(photos.com)

Între 10 decembrie şi 8 ianuarie 2013, NSA a înregistrat 70,3 milioane de convorbiri telefonice ale francezilor cât şi datele aferente acestora, anunţă site-ul Lemonde.Fr.

Informaţiile au fost dezvăluite în luna iunie de fostul consultant al agenţiei, Edward Snowden, şi includ tehnicile folosite pentru interceptarea ilegală a detaliilor din vieţile private a francezilor şi nu numai, mai precizează cotidianul.

Conform datelor furnizate de Le Monde, NSA dispune de mai multe modalităţi de colectare a informaţiilor. Programele folosite sunt automate şi se declanşează la utilizarea numerelor de telefon, mesajelor telefonice sau în funcţie de anumite cuvinte. De asemenea, serviciile americane păstrează istoricul conversaţiilor fiecărei ţinte.

Activitatea de spionaj apare în cadrul programului cu numele de ”US-985D”, iar ca o comparaţie, codurile folosite de NSA pentru interceptările de acelaşi tip din Germania sunt ”US-987LA” şi ”US-987LB”, menţionează cotidianul.

Seriile de cifre se presupune a corespunde grupului de ţări calificate de Statele Unite drept ” a treia parte” format din Franţa, Germania, Austria, Polonia şi Belgia.

”A doua parte” include ţările anglo-saxone precum Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, cunoscute şi sub numele de ”Five Eyes”. ”Prima parte” este compusă din 16 servicii secrete americane.

Documentele publicate de Snowden oferă informaţii suficiente pentru a arăta că NSA vizează atât persoane suspectate de legături cu activităţile teroriste, oameni de afaceri, politici dar şi persoane din cadrul administraţiei franceze. Graficul NSA are o medie a interceptărilor ce se ridică la trei milioane de date pe zi la mijlocul lunii decembrie, care a crescut apoi la şapte milioane până la începutul lunii ianuarie 2013, mai scrie Le Monde.

Pe lângă acestea, potrivit documentelor NSA publicate de Le Monde, mesageria franceză wanadoo.fr, fostă filială Orange, care are 4,5 milioane de utilizatori şi alcatel.lucent.com, o companie franco-americană de telecomunicaţii au fost ţinute sub supraveghere de către agenţia americană.

Franţa nu a rămas pasivă la aflarea acestor lucruri, iar Ministrul Francez de Interne, Manuel Valls, a calificat informaţiile drept ”şocante” şi a anunţat că vor cere mai multe explicaţii Statelor Unite. Oficialii de la Washington au refuzat să comenteze acest subiect până în acest moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe