Nouă morţi şi patru dispăruţi după o avalanşă în Alpii francezi

Nouă alpinişti au fost ucişi joi într-o avalanşă din apropierea Chamonix, în Alpii francezi, când un zid de zăpadă i-a măturat pe măsură ce încercau să escaladeze unul din cele mai înalte vârfuri din Europa, au declarat autorităţile potrivit unui raport Reuters.

Eforturile de căutare a patru alţi alpinişti au fost amânate până vineri, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, declarând că va fi lansată o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat şi cum ar putea fi evitate avalanşe similare.

Printre victime s-au aflat trei britanici, trei germani, doi spanioli şi un elveţian, au precizat autorităţile. Alpiniştii daţi dispăruţi sunt doi britanici şi doi germani. Nouă persoane au fost rănite.

O investigaţie preliminară a sugerat că unul dintre alpinişti ar fi păşit pe o zonă cu gheaţă, declanşând involuntar o avalanşă uriaşă. Mulţi dintre alpinişti erau legaţi împreună din motive de siguranţă. Unii dintre răniţi aveau oasele rupte.

"Condiţiile încă sunt periculoase. În acest stadiu, muntele nu este sigur", a declarat Valls pentru reporteri, adăugând că a survolat zona şi a văzut blocuri uriaşe de gheaţă.

"Din păcate, întotdeauna în iulie şi august avem astfel de evenimente, dar vom investiga şi vom vedea dacă putem face ceva."

Avalanşa cea mai mortală din Alpi, din 2008, a avut loc pe un traseu popular de alpinism în zona Mont Blanc, în apropiere de graniţa cu Elveţia, într-o miercuri, la ora 23:00. Scena tragediei - "Le Mont Maudit" care se traduce ca "Piscul blestemat" - este una dintre cele două căi de acces populare către faimosul vârf Mont Blanc.

Aproximativ 38 de alpinişti se aflau pe munte - la o altitudine de 4.000 de metri – când a lovit avalanşa, în condiţii de vreme frumoasă, a relatat şeful echipei de salvare Haute-Savoie, Bertrand Francois, la o conferinţă de presă.

Avalanşa a afectat 28 de alpinişti din două echipe separate, şi alpinişti individuali, a spus el, adăugând că unii dintre alpinişti au reuşit să se întoarcă şi să fugă.

Autorităţile nu se aşteptau la nicio avalanşă, din moment ce condiţiile meteorologice erau favorabile în dimineaţa zilei de joi, a declarat Jean-Louis Verdier, primarul staţiunii Chamonix.

"Nu am avut niciun motiv în plus să fim alarmaţi", a relatat Verdier pentru Reuters TV. "Este o faţă abruptă de munte. Cunoaştem platforme mari de zăpadă unde o avalanşă se poate produce cu uşurinţă. Dar în această dimineaţă nu am avut niciun motiv să ne aşteptăm la o avalanşă de această dimensiune şi la o astfel de tragedie."

Unul dintre alpiniştii care a reuşit să scape a alertat autorităţile.

Echipele de salvare din elicoptere şi pe jos, precum şi echipele cu câini, au căutat persoanele lipsă, dar eforturile lor au fost împiedicate de riscul unor noi avalanşe şi de vânturile puternice.

Căutare a fost oprită joi seara şi se va relua vineri, dacă vremea este favorabilă, a raportat French TV, citând surse din poliţie.

Familiile victimelor au fost primite la o capelă de la spitalul din Chamonix.

Opt alpinişti elveţieni, germani şi austrieci au murit într-o avalanşă similară din apropiere, în 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe