Noile infecţii cu HIV au scăzut semnificativ, spune ONU

Femeile aşteaptă cu copiii lor pentru a testate pentru HIV într-un spital din Budula, estul Ugandei, 27 septembrie 2011.
Femeile aşteaptă cu copiii lor pentru a testate pentru HIV într-un spital din Budula, estul Ugandei, 27 septembrie 2011. (Michele Sibiloni / AFP / Getty Images)

Naţiunile Unite au declarat că a avut loc o scădere cu 50% în numărul de noi infecţii cu HIV în 25 de ţări – în principal situate în Africa – precum şi o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi la copii.

Cele 25 de naţiuni au fost descrise de ONU ca fiind ţări cu venit scăzut şi mediu dar cifrele recente arată o reducere dramatică a virusului. A existat o reducere cu 73% în Malawi, 71% în Botswana, 68% în Namibia, 58% în Zambia, 50% în Zimbabwe şi o reducere de 41% în Swaziland şi în Africa de Sud – ţara cu cele mai multe infecţii.

Au existat de asemenea mai puţine infecţii cu HIV la copii, a declarat ONU. Jumătate din noile infecţii mondiale din ultimii doi ani aveau loc în rândul copiilor nou născuţi. Au existat 330.000 de noi infecţii la copii în 2011, o reducere de aproximativ 25% faţă de 2009.

“Devine evident faptul că este posibilă atingerea cifrei de zero infecţii noi cu HIV la copii”, a susţinut într-o declaraţie Michel Sidibe,şeful UNAIDS. “Sunt încântat că mult mai puţini copii se nasc cu HIV. Ne îndreptăm de la disperare spre speranţă.”

Agenţia a atribuit declinul în numărul deceselor accesului îmbunătăţit la terapia antiretrovirală, acest acces înregistrând o creştere de 63% în ultimii 2 ani.

Aceste date sunt furnizate într-un moment în care numărul de victime provocate de SIDA a scăzut cu peste 25% între 2005 şi 2011 în jurul lumii.

“Pasul progresului se intensifică şi ceea ce avea nevoie de un deceniu este acum obţinut în 24 de luni”, a declarat Sidibe. “Ne intensificăm acţiunile şi devenim mai inteligenţi ca înainte. Dovada stă în voinţa politică şi arată că putem să ne atingem scopurile comune până în 2015.”

Ţările cu venit scăzut şi mediu şi-au dublat cheltuielile pentru combaterea şi tratarea SIDEI la 8,6 miliarde de dolari începând cu 2005, depăşind finanţarea internaţională care a atins doar 8,2 miliarde USD anul trecut, conform cifrelor oferite de ONU şi raportate de Business Week.

ONU a susţinut că aproximativ 6,8 milioane de oameni sunt acceptabili pentru tratamentul pentru SIDA sau HIV, dar că nu au acces la acesta. De asemenea, dintre cei 34 de milioane de oameni care trăiesc cu HIV, aproximativ jumătate nu ştiu că sunt infectaţi.

ONU a mai adăugat că aproximativ 1,7 milioane de oameni au murit anul trecut datorită SIDEI, accentuându-se nevoia pentru mai multe învestiţii şi măsuri.

Deşi progresul este notabil în reducerea numărului de noi infecţii cu HIV, totuşi aproximativ 2,5 milioane de oameni au fost infectaţi în 2011, a mai susţinut ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe