Noi troleibuze de pe banii UE şi BERD

Circulaţia transportului public în Chişinău
Circulaţia transportului public în Chişinău (Epoch Times)

Prim-ministrul Iurie Leancă, reprezentanţi ai delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, ai oficiului BERD în Moldova şi ai autorităţilor publice locale au participat astăzi la ceremonia de lansare pe linie a troleibuzelor noi.

„Este cel mai bun exemplu care demonstrează beneficiile integrării europene. Este un proiect de dezvoltare şi prosperare a Moldovei, realizat cu sprijinul contribuabililor europeni. Cele 23 de troleibuze vor înlocui epavele ruginite care circulau pînă mai ieri pe străzi. Acestea vor schimba viaţa oamenilor, imaginea şi infrastructura municipiului Bălţi, o localitate de referinţă pentru viaţă economică, ştiinţifică şi culturală a ţării noastre”, a declarat Iurie Leancă.

Premierul le-a mulţumit partenerilor de dezvoltare pentru modernizarea transportului public din Bălţi. BERD a oferit un împrumut în valoare de trei milioane de euro, iar Uniunea Europeană - un grant de 1,6 milioane de euro.

Şeful oficiului BERD la Chişinău, Julia Otto, a menţionat că acest proiect va îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor din Bălţi. „Troleibuzele noi sînt confortabile, eco-prietenoase şi eficient energetice. Mai bine de 100 de troleibuze procurate cu ajutorul BERD circulă prin Chişinău, iar acum sîntem mîndri ca şi pe străzile Bălţiului vor circula troleibuze noi”.

La rîndul său, Kaido Sirel, şef al Secţiei Operaţiuni a Delegaţiei UE la Chişinău, şi-a exprimat satisfacţia că graţie suportului financiar al Uniunii Europene, în valoare de 1,6 milioane de euro, viaţa locuitorilor municipiului Bălţi se va îmbunătăţi. „Acest proiect este cel mai bun exemplu al cooperării eficiente între UE, BERD şi Guvernul Republicii Moldova”, a menţionat oficialul.

Primele nouă troleibuze din 23 au pornit astăzi prin oraş, celelalte fiind în drum spre Moldova din Belarus. Troleibuzele au sistem de condiţionare, sînt ecologice, econome şi sînt dotate cu scara care asigură accesul în transport al persoanelor în etate şi al celor în scaune cu rotile.

Tot astăzi, Premierul a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi a vizitat expoziţia meşteşugarilor din Bălţi, organizată cu prilejul Hramului oraşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe