Noi atacuri cu gaze în Alep soldate cu 4 morţi şi zeci de răniţi

Au fost publicate noi rapoarte privind atacuri cu clor şi aşa-zise bombe-butoi asupra oraşului sirian Alep. Doctorii sirieni au acuzat SUA de inacţiune în faţa acestor atrocităţi.
Echipe de căutare şi salvare inspectează locul unui atac cu bombe-butoi în districtul Mashhad din oraşul sirian Alep, în iulie 2016.
Echipe de căutare şi salvare inspectează locul unui atac cu bombe-butoi în districtul Mashhad din oraşul sirian Alep, în iulie 2016. (Captură Foto)

Luptele din jurul oraşului Alep s-au intensificat în ultimele zile după ce rebelii au anunţat că au spart blocada impusă de forţele guvernamentale ale oraşului, adăugând că au deschis o nouă rută spre Alep din direcţia Sud-Vest.

În cursul zilei de miercuri, un spital şi un grup de apărare civilă au susţinut că un gaz toxic, probabil clor, împreună cu mai multe aşa-zise bombe-butoi, au fost folosite pentru a ataca oraşul Alep, ducând la moartea şi rănirea mai multor persoane. Hamza Khatib, manager al spitalului Al Quds din Alep a declarat că în unitate au fost înregistrate patru decese cauzate de otrăvire cu gaz şi 55 de răniţi. Khatib a susţinut că va păstra fragmente ale bombelor-butoi şi ale hainelor victimelor pentru a putea fi analizate.

Serviciul de salvare Apărarea Civilă din Siria a declarat că a înregistrat în cartierul Zubdiya din Alep trei morţi şi 22 de răniţi după ce o canistră care conţinea gaz a fost aruncată asupra oraşului.

Forţele guvernamentale şi din opoziţie au negat folosirea armelor chimice. Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat la sfârşitul anului trecut că iperita (sau gaz muştar) a fost folosită pentru prima dată în conflictul sirian.

Un sfert de milion de oameni au fost asediaţi de forţele guvernamentale în partea estică a oraşului Alep. Oraşul a fost divizat în 2012 în zone controlate de rebeli şi de guvern. Trupele guvernamentale au închis principalul drum către zonele ocupate de rebeli la mijlocul lunii iulie, blocând astfel rutele de ieşire şi de aprovizionare.

O încetare a focului de trei ore

Rusia, care susţine regimul sirian, a declarat miercuri că forţele sale nu vor trage timp de trei ore în fiecare zi, începând de joi, pentru a permite ajutoarelor să pătrundă în oraş.

Pauza, între orele locale 10-13, a fost considerată imediat insuficientă de către ONU, care a cerut pauze de până la 48 de ore. ONU a declarat că este necesară încetarea completă a focului sau pauze săptămânale pentru a se ajunge la rezidenţii asediaţi ai oraşului şi pentru a furniza alimente şi medicamente. Reparaţiile la infrastructurile pentru apă şi electricitate afectate sunt, de asemenea, o urgenţă, a mai precizat ONU.

Scrisoarea doctorilor

Într-o scrisoare către preşedintele american Barack Obama, doctorii din cartierele estice ale oraşului Alep au acuzat inacţiunea SUA în faţa atrocităţilor repetate din oraş.

“Dacă nu se va deschide o linie de sprijin permanentă către Alep, va fi doar o chestiune de timp înainte să fim din nou înconjuraţi de trupele guvernamentale înainte ca foamea să pună stăpânire şi înainte ca spitalele să rămână fără nicio provizie”, au scris doctorii, adăugând că nu au văzut “niciun efort din partea Statelor Unite de a ridica asediul sau de a-şi folosi măcar influenţa pentru a forţa părţile [implicate în asediu] să protejeze civilii”.

Luna trecută, într-o singură zi, patru centre medicale şi o bancă de sânge din Alep au fost ţintele unor atacuri aeriene. Doctorii au declarat că în ultima lună au avut loc peste 40 de atacuri asupra unităţilor medicale din Siria, 15 dintre lovituri având loc asupra spitalelor unde lucrau aceştia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe