Naveta rusă care trebuia să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională a ratat orbita

Naveta cargou Progress M-12M a ratat miercuri, din cauza defectării motorului rachetei, orbita stabilită pentru misiunea sa de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale şi s-a prăbuşit în sudul Siberiei, aceasta fiind a doua pierdere într-o săptămână suferită de industria spaţială rusă.

Naveta a trimis un semnal de avarie în momentul în care s-a separat de racheta transportatoare Soiuz-U. Misiunea de control nu a putut primi niciun fel de date telemetrice de la navetă, potrivit unei surse din industria spaţială rusă, citate de RIA Novosti.

"Am primit un scurt raport de telemetrie referitor la o avarie înainte ca Progress M-12M să iasă din zona de acoperire radio. Acestea sunt toate informaţiile pe care le avem deocamdată", a declarat sursa.

Ulterior, specialiştii au estimat că naveta nu a reuşit să atingă viteza orbitală necesară.

Racheta transportatoare Soiuz-U a fost lansată de la Centrul Spaţial Baikonur din Kazahstan şi era programată să se separe de navetă la ora 17.09, ora Moscovei (16.09, ora României).

Surse din rândul forţelor de ordine au declarat pentru RIA Novosti că rămăşite ale navetei Progress M-12M au căzut în Republica Altai, din sudul Siberiei. Primele informaţii despre descoperirea rămăşiţelor navetei au fost primite la ora 17.25, ora Moscovei.

Şeful districtului Cioia, regiunea unde se presupune că a căzut naveta, a spus că o explozie puternică s-a auzit pe o rază de 100 de kilometri.

Este a doua pierdere suferită de industria spaţială rusă în decurs de o săptămână. La 18 august, un satelit de telecomunicaţii Express AM-4 nu s-a putut separa de racheta transportatoare Proton-M şi a ratat orbita.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe