Naţionaliştii basci se prezintă drept garanţi ai sfârşitului ETA (revista presei spaniole)

Şeful executivului regional basc Inigo Urkullu.
Şeful executivului regional basc Inigo Urkullu. (RAFA RIVAS / AFP / Getty Images)

Situaţia actuală din Ţara Bascilor, unde Partidul Naţionalist Basc (PNV, la putere în plan local) a sprijinit o manifestaţie în favoarea condamnaţilor pentru terorism membri ai organizaţiei separatiste basce ETA, apare luni pe primele pagini ale unora dintre cotidienele spaniole. Acestea scriu şi despre contextul vizitei lui Mariano Rajoy la Washington sau noi propuneri în plan politic intern, venite din partea liderul opoziţiei socialiste, Alfredo Perez Rubalcaba.

Şeful executivului regional basc, Inigo Urkullu, se prezintă drept garant al sfârşitului ETA în faţa guvernului central de la Madrid, anunţă cotidianul El Pais. Preşedintele PNV şi-a explicat sprijinul pentru o manifestaţie controversată cu argumentul apărării liniştii publice, iar guvernul spaniol va menţine acelaşi nivel de dialog cu naţionaliştii basci, în ciuda apropierii acestora de stânga radicală a formaţiunilor Sortu sau Bildu. Acelaşi cotidian spaniol scrie tot luni că Rajoy merge la Casa Albă în căutarea unui sprijin pentru reformele sale, că va discuta cu preşedintele Barack Obama despre sfârşitul crizei în Spania şi că va aborda totodată şi chestiuni de politică internaţională.

Preşedintele filialei conservatoare (PP) din Ţara Bascilor, Arantza Quiroga, susţine că Urkullu a comis o greşeală gravă când a sprijinit manifestaţia menţionată, întrucât acesta a apărat astfel un proiect totalitar al ETA, în loc că apere libertatea, relatează cotidianul ABC. 'Caută ca 40 de ani de durere din cauza terorismului să ajungă să nu fi însemnat nimic', a mai spus politiciana bască, citată de cotidianul spaniol.

Secretarul general al PSOE (socialişti, în opoziţie la nivel central, n.r.), Alfredo Perez Rubalcaba, ar inventa un organism intern ca să controleze alegerile primare din rândurile formaţiunii, scrie luni cotidianul El Mundo. El a propus organizarea de alegeri primare la sfârşitul anului, cu înregistrarea anterioară a alegătorilor, şi în cadrul cărora candidaţii trebuie să adune cel puţin 5% din voturi, adică aproximativ 11.000, precizează cotidianul menţionat.

Pe de altă parte, cotidianul La Vanguardia constată că Rubalcaba va solicita discuţii asupra unei reforme teritoriale în Congresul Deputaţilor. El i-a transmis o scrisoare preşedintelui camerei inferioare a legislativului, Jesus Posada, pentru a începe o dezbatere parlamentară pe tema împărţirii administrativ-teritoriale a statului. Socialiştii continuă astfel să-şi apere propunerea pentru un stat federal, constată cotidianul catalan. Acesta are pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni fotografia botezului dat de Papa Francisc fiicei unei perechi care s-a căsătorit doar civil.

Rajoy caută în SUA să recupereze miliarde de euro de investiţii în fiecare an, anunţă cotidianul La Razon, întrucât oamenii de afaceri spanioli vor să-şi sporească prezenţa pe piaţa americană cu până la 40-50 de miliarde de euro. Cotidianul spaniol aminteşte că Spania primea, înainte de criză, investiţii americane în valoare de 1,7 miliarde de euro, reduse acum la o medie de 700 de milioane. Pe lângă acest subiect, cotidianul La Razon scrie luni şi despre tulburările de stradă din Burgos, unde grupări violente au profitat de un protest al locuitorilor împotriva construcţiei unui bulevard. Publicaţia citată constată că astfel de manifestaţii violente justifică încă o dată aplicarea măsurilor mai dure din noua lege pentru siguranţa ordinii publice.

Cotidianul catalan El Periodico consideră că reuniunea din Biroul Oval nu va servi decât pentru ca 'Rajoy să-i vândă lui Obama un alt 'Spania merge bine', întrucât guvernul spaniol caută sprijinul american pentru politica de reforme aplicate la Madrid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe