Nabucco West nu va primi gaz azer de la Shah Deniz

Nabucco West, proiectul atât de drag Europei, a pierdut competitia pentru gazele naturale din Azerbaidjan în favoare proiectului concurent TAP, informează astăzi un comunicat oficial OMV.

"Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz II", se arată în comunicatul de presă. Deşi acceptă această decizie, grupul austriac consideră că oferta trimisă de NABUCCO Gas Pipeline International Gmbh (NGPI) a îndeplini toate criteriile de selecţie.

Proiectul Nabucco avea ca scop reducerea dependeţei Europei de gazul rusesc. Conducta cu o lungime de 1300 de km urma să transporte gazul furnizat de azeri catre Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten, Austria, pe un traseu ce ar fi aprovizionat Turcia, Bulgaria, Romania şi Ungaria.

Nabucco a concurat pentru gazul azer al consorţiului Shah Deniz cu proiectul TAP, a cărui rută de export nu include Romania.

Proiectul TAP va transporta (având în vedere recenta decizie a Shah Deniz) gaze naturale azere din Turcia, prin Grecia, Albania şi Italia, traversând Marea Adriatică, cu destinaţia finală Italia. Acţionarii proiectului sunt Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania). Gazoductul cu o lungime de 791 de kilometri permite transportul a între 10 şi 20 miliarde de metri cubi de gaze, iar costul său estimat la 1,5 miliarde de euro este mult sub cele 12 miliarde, costul estimat al proiectului Nabucco West.

Mai mulţi observatori din România afirmau de mai multă vreme că Nabucco este un eşec. Cum va fi afectată România de rezultatul licitaţiei azere? România pierde miliarde de euro.

Taxele de tranzit pentru gazul ce nu va mai fi transportat de Nabucco, s-ar fi ridicat la câteva sute de milioane de euro pe an. Plus 1,5 miliarde de euro, cât ar fi fost investiţia pe sectorul românesc al conductei.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, declara pe 21 iunie, că sunt şanse bune că decizia Shah Deniz să fie favorabilă proiectului Nabucco Vest, dar România trebuie să fie pregătită cu alternative dacă va fi ales TAP.

Corlăţean sublinia faptul că în ipoteza în care va fi selecţionat TAP, şi gazul azer nu va mai trece pe teritoriu românesc, România are pregătite soluţii alternative cum ar fi realizarea ulterioară, decalată, a Nabucco Vest, dar şi exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră şi a gazelor de şist.

In ceea ce "realizarea ulterioară" majoritatea analiştilor susţin că fără gazul azer, Nabucco devine un vis.

"Chiar dacă alegerea grupului Shah Deniz nu se va îndrepta către Nabucco, proiectul nu va muri, deoarece Europa are nevoie de această "autostradă internaţională" [a gazului - n.r.] şi există suficient gaz pentru gazoduct", declarau oficiali ai OMV în luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne