Moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii

Fiecare ţară, la calcularea pensiei, va aplica legislaţia sa în domeniu şi o va achita doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul său.
Şedinţa Guvernului R. Moldova
Şedinţa Guvernului R. Moldova (gov.md)

Executivul de la Chişinău a aprobat în şedinţa de joi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, semnat la Chişinău la 5 mai 2017.

Scopul Acordului ar fi asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.

Astfel, moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat şi de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş.

La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare ţară va aplica legislaţia naţională în domeniu şi va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene, 11 dintre ele fiind aplicate cu succes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe