Moldova: 340 mii ha de teren agricol nu se utilizează în Moldova

Pamant arabil
Pamant arabil (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)

Republica Moldova dispune de 2,24 mln. ha de teren agricol, dintre care se utilizează doar 1,9 mln. de ha. Dintre care, 73% este teren arabil, în timp ce în Uniunea Europeană acest indice este de 60 %. Aceste date au fost prezentate, joi, de către Biroul Naţional de Statistică şi reprezintă rezultatele primului Recensământ general agricol desfăşurat în Republica Moldova.

Conform rezultatelor finale ale Recensământului, în Republica Moldova există 902,2 mii de exploataţii agricole dintre care 848,6 mii sunt active, iar 53,5 mii - nu. 85,4% dintre utilizatorii de terenuri sunt implicaţi în lucrările de producţie agricolă pentru consumul propriu şi doar 5,7% activează în scop comercial.

Vicedirectorul Biroului Naţional de Statistică, Vitalie Valcov a menţionat că rezultatele Recensământului, desfăşurat în premieră în Moldova, pot fi utilizate pentru elaborarea politicii statului în complexul agroindustrial, monitorizarea şi evaluarea programelor naţionale de dezvoltare a sectorului. "De asemenea, datele pot fi utilizate pentru crearea unui registru al gospodăriilor cu scopul de a avea noi cercetări statistice", a remarcat el.

Potrivit lui Valcov, Recensământul a cuprins toată republica cu excepţia malului stâng al râului Nistru.

Recensământul a costat 68 mln. de lei. Guvernul suedez a acoperit aproape 50 % din toate cheltuielile necesare pentru desfăşurare. Uniunea Europeană a alocat circa un mln. de euro. Guvernul României şi SUA, precum şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) au acordat asistenţă tehnică. Contribuţia bugetului de stat a fost de 17 mln. de lei.

Primul Recensământ general agricol se planifica să fie desfăşurat în 2009, ulterior a fost amânat de două ori din cauza insuficienţei de surse financiare. Recensământul a fost realizat în perioada 15 martie - 15 aprilie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe