"Mita" electorală în R. Moldova: de la seminţe şi galoşi, până la tractoare şi televizoare

O femeie din R. Moldova isi asteapta randul la vot (imagini din arhiva 2009)
O femeie din R. Moldova isi asteapta randul la vot (imagini din arhiva 2009) (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Imaginaţia partidelor nu are limită atunci când vine vorba de "daruri" electorale - de la seminţe, galoşi, halate şi până la tractoare, pluguri şi televizoare, alegătorul din R. Moldova a putut găsi de toate în oferta campaniei pentru legislative, încheiate vineri, scrie site-ul Ştirea Zilei.

Observatorii naţionali au constatat zeci de cazuri când candidaţii au împărţit bani, cadouri şi ajutoare umanitare pentru a-şi ademeni alegătorii.

Partidul Democrat, de pildă, a distribuit, pe lângă deja cunoscutele deodorante şi seminţe de morcov şi pătrunjel cu marca PD, haine, creme de corp şi conserve bătrânilor. Mărinimia democraţilor nu s-a oprit aici. Ei au împărţit la un concert electoral bilete gratuite la meciul de fotbal dintre Zimbru şi Iscra Stali, scrie Ştirea Zilei.

Partidul Liberal a găsit o metodă mai atractivă şi a organizat tombole. La o discotecă din oraşul Cahul, s-a pus în joc un dispozitiv USB Flash Drive. În satul Flocoasa, din raionul Cantemir, oferta a fost mai variată: ciubote, galoşi, şampanie, hârleţe şi sape. Marele premiu - un miel.

Şi social-democraţii au organizat o tombolă în reţeaua cinematografelor Patria, care aparţine liderului PSD, Victor Selin. Extragerea va avea loc la 4 decembrie, iar câştigătorii se vor alege cu diverse premii, inclusiv cu un abonament anual de frecventare gratuită a cinematografelor.

Şi mai inventivi au fost liberal-democraţii. Potrivit Ştirea Zilei, la o nuntă din satul Harbovăţ, raionul Călăraşi, reprezentanţii PLDM au înmânat tinerilor însurăţei un televizor. Într-o altă localitate, primarul a oferit tuturor tinerilor care împlinesc 18 ani în ajunul alegerilor sacoşe, calendare, pixuri cu inscripţia PLDM şi câte 50 de lei (salariul mediu în R. Moldova este de circa 3.000 de lei - n.r.). La Floreşti, un om de afaceri a împărţit la întâlnirea cu alegătorii ciorapi, halate, costume de trening şi jucării, în sacoşe cu însemnele PLDM. Directorul pieţei din satul Budjac, Comrat, ar fi cerut comercianţilor să-şi vândă marfa doar în asemenea sacoşe.

Alianţa Moldova Noastră a oferit Colegiului Agro-Industrial din Ungheni un tractor, un plug şi o semănătoare.

Comuniştii au înzestrat două grădiniţe din raionul Orhei cu câte un televizor şi un DVD player. Şi pentru ca micuţii să nu se plictisească, le-au dăruit şi două CD-uri cu filme - unul despre PCRM, iar altul despre inundaţiile din lunca Prutului.

Cadourile electorale nu au fost singurele încălcări depistate de observatori în ultimele două săptămâni de campanie. Au avut loc şi incidente violente, cel mai cunoscut fiind cel legat de presupusa răpire şi torturare a fostului director al serviciilor din informaţii, Artur Reşetnicov.

De asemenea, au fost înregistrate multe cazuri de intimidare a alegătorilor, cum ar fi cel de la Rezina. Conducerea raionului i-a somat pe toţi angajaţii aparatului preşedintelui raionului să-şi scrie cereri de concediu pentru 22-27 noiembrie şi să meargă în localităţile raionului pentru a face campanie PCRM. Cei care refuzau erau ameninţaţi cu demiterea după 28 noiembrie.

Totodată, experţii sunt îngrijoraţi de faptul că nu toate secţiile de votare sunt pregătite de scrutin. În satele unde secţiile sunt deschise la casele de cultură lipseşte agentul termic. Într-un sat din Leova, secţia de votare este în casa unui localnic. Alegătorii care vor să verifice dacă au fost incluşi pe liste sunt nevoiţi să aştepte să se întoarcă proprietarul acasă, să le deschidă poarta.

Raportul de monitorizare a fost realizat de Asociaţia Promo-LEX în perioada 9 noiembrie-25 noiembrie, cu sprijinul organizaţiilor internaţionale şi a fost dat publicităţii vineri, în ultima zi de campanie.

Potrivit organizaţiei, caracteristice acestei perioade de monitorizare au fost, din nou, lipsa transparenţei financiare din partea concurenţilor electorali în privinţa reflectării cheltuielilor pentru deplasările în teritoriu, publicarea materialelor de propagandă electorală, organizarea întrunirilor cu alegătorii (concertele) şi remunerarea staff-ului. De asemenea, au observat experţii, s-au intensificat încercările de atragere a Bisericii în campanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe