Misterul zborului MH370: Ce i-a putut împiedica pe piloţi să comunice o eventuală problemă?

Autorităţile nu ştiu încă unde să caute avionul care a dispărut  la scurt timp după decolarea sa de la Kuala Lumpur cu destinaţia  Beijing.
Autorităţile nu ştiu încă unde să caute avionul care a dispărut la scurt timp după decolarea sa de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing. (youtube.com)

Experţii din industria aviaţiei comerciale evită speculaţiile când are loc un accident. De aceea insistă că, înainte de a specula despre cauzele care au dus la recenta dispariţie a avionului companiei Malaysia Airlines ce zbura spre Beijing, trebuie localizate aparatul şi cutia neagră: doar atunci se va putea afla ce s-a întâmplat în cabină. Misterul care înconjoară incidentul a deschis totuşi o dezbatere privind dotarea avioanelor cu un sistem care să comunice în timp real starea aeronavei - comentează joi ziarul spaniol El Pais.

Cutiile negre, spre deosebire de ceea ce ar putea crede călătorii, nu furnizează date constante centrelor de gestionare a liniilor aeriene despre parcursul unui anumit zbor. Ele se limitează, pur şi simplu, la înregistrarea poziţiei avionului, a conversaţiilor din cabină şi a altor date relevante ale aeronavei, care sunt descărcate şi analizate ulterior. Aceste dispozitive sunt proiectate pentru a supravieţui impactului, focului şi scufundării.

Există sisteme, precum cel dezvoltat de Flight Aerospace Solutions, care permit comunicarea în plin zbor, utilizând reţeaua globală de sateliţi. Într-o situaţie anormală, dispozitivul permite realizarea comunicării în timp real. Totuşi, companiile aeriene sunt reticente să se doteze cu astfel de sisteme pentru că sunt prea scumpe şi pentru că pe zborurile transoceanice nu există suficientă bandă de frecvenţă pentru ca o comunicaţie să fie eficientă.

Aceste dispozitive sunt gândite pentru a îmbunătăţi rutina şi randamentul avioanelor. Altfel spus, pentru a obţine o utilizare mai eficientă a combustibilului şi a semnala o posibilă avarie personalului de întreţinere. Modelele mai moderne, precum Boeing-787 Dreamliner, sunt dotate cu un sistem de comunicaţie în timp real asemănător, dar nu sunt concepute pentru cazuri de urgenţă sau catastrofe.

Ceea ce nimeni nu poate explica în acest moment este cum un avion atât de avansat tehnologic şi fiabil precum aparatul Boeing-777 poate dispărea cu 239 de persoane la bord. Piloţii, după cum explică căpitanul în rezervă Mark Weiss, sunt antrenaţi să navigheze şi să comunice în situaţii extreme. 'Cel puţin ei încearcă să anunţe alte avioane că deviază de la ruta lor', spune el.

'Radarul şi GPS au limitele lor, pentru că ele nu pot acoperi toate suprafeţele', adaugă el, subliniind că 'există o diferenţă între a zbura deasupra solului şi a zbura deasupra mării'. Weiss aminteşte că cele care decid configuraţia fiecărui avion sunt companiile aeriene, inclusiv tehnologia cu care sunt dotate aparatele. Avionul Boeing-777 are un triplu sistem de navigaţie, iar incidentul nu a fost provocat de o problemă tehnică pentru că aparatul a fost supus unei revizii complete în urmă cu două săptămâni.

În opinia sa, tehnologia cu care este dotat Boeing-777, model pe care Weiss îl cunoaşte bine întrucât l-a pilotat, este destul de sofisticată, dar poate fi vulnerabilă la aparate precum telefoanele sau tabletele electronice.

O altă posibilitate analizată este aceea ca pilotul să fi dezactivat din greşeală sistemele de localizare. Tehnicienii de la FlightAware, unul din portalurile Internet folosite pentru a urmări traseul unui avion în zbor, susţin că este normal ca aeronavele să intre în zone în care radarele şi sistemele GPS civile să nu aibă suficient semnal. De aceea, cred că în acest moment este mai importantă analizarea radarelor militare, care sunt mai sofisticate şi care au relevat că zborul companiei Malaysia Airlines a deviat spre vest de la traseul său iniţial.

Ipoteza cea mai gravă este ca avionul să fi fost ţinta unui eveniment catastrofal care l-a distrus brusc şi violent în aer, cum a fost cazul zborului 800 al companiei TWA, în 1996. În acel caz a fost vorba de explozia unui depozit de carburant. Poate fi luată în calcul şi o depresurizare a cabinei. Potrivit lui Mark Weiss, resturile avionului sunt căutate în zona greşită. În cazul unei schimbări de rută nu trebuie exclusă pista unui sabotaj, chiar dacă autorităţile au respins deocamdată ipoteza unui act terorist.

Weiss nu este surprins nici de faptul că piloţii nu şi-au comunicat poziţia şi nu au transmis niciun semnal de urgenţă care să arate că sunt în dificultate. El asigură că s-a întâmplat la fel cu aparatul Airbus A330 al Air France prăbuşit în Atlantic în 2009. 'Piloţii erau concentraţi pe acţiunea de salvare a avionului şi a vieţii pasagerilor şi de aceea nu au transmis niciun semnal de urgenţă', spune el. De aceea, avioanele trebuie dotate cu tehnologie avansată şi cu sisteme mai performante decât ceea ce înregistrează cutiile negre.

Adevărul este că există o multitudine de tehnologii care ar trebui să permită localizarea unui avion cu mai mare precizie decât cea a unei maşini de exemplu. Experţii din domeniu discută despre necesitatea implementării lor, ei recunosc că acest lucru este costisitor pentru un sector care cu greu poate fi rentabil, dar sunt de părere că profiturile ar acoperi din plin toate cheltuielile implicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe