Mişcare tactică de amploare: Guvernul Dăncilă vrea să schimbe din temelii legislaţia achiziţiilor publice

Guvernul Dăncilă vrea să înfiinţeze o instituţie ce va deveni şi arbitru şi jucător pe piaţa achiziţiilor publice, care se ridică la zeci de miliarde de euro.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Ministerul de Finanţe a publicat marţi seara patru proiecte care modifică din temelii legislaţia achiziţiilor publice, relatează publicaţia hotnews.ro.

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prevede înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC). Un altul prevede că Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) va prelua infrastructura aferentă Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) de la Agenţia pentru Agenda Digitală (AADR). Măsura ar contraveni practicilor UE care interzic ca un reglementator să fie şi operator în aceeaşi piaţă şi ar pune în pericol AADR şi alte trei mari sisteme IT gestionate de această agenţie care trăieşte din taxele din SEAP.

"Nu poţi şi să reglementezi şi să operezi în aceeaşi piaţă. O astfel de măsură contravine practicilor europene. Mai mult, dacă laşi Agenţia pentru Agenda Digitală (AADR) fără Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), în condiţiile în care agenţia se finanţează în mare parte din tarifele din SEAP, înseamnă să o omori. În acelaşi timp pui în pericol alte trei sisteme IT publice gestionate de AADR: Ghişeul.ro (Sistemul Naţional de Plată a Taxelor şi Impozitelor), Punctul de Contact Unic electronic (PCUe) şi Sistemul de Atribuire Electronica în Transporturi (S.A.E.T.)", au declarat surse guvernamentale.

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne