Ministrul german de externe: Europa trebuie să se unească împotriva politicilor lui Trump

Ministrul german de Externe, Heiko Maas
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Thomas Trutschel/Getty Images)

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut miercuri ţărilor europene să răspundă cu o “Europa Unită” la politicile economice protecţioniste şi diplomaţia unilaterală ale preşedintelui american Donald Trump.

“Trebuie să găsim un răspuns la motto-ul ‚America First’ pe această parte a Atlanticului şi mie îmi este clar că răspunsul nu poate fi altul decât ‚Europa Unită’”, a declarat Maas reporterilor în Berlin, făcând referire la motto-ul folosit de Trump pe durata întregii sale campanii prezidenţiale.

“Noi europenii trebuie să cooperăm mai bine şi să investim mai mult în propria abilitate de a acţiona. Acest lucru se aplică atunci când este vorba de a răspunde tarifelor punitive, la probleme de securitate sau la lupta împotriva schimbării climatului”, a mai susţinut Maas.

De asemenea, Maas s-a referit la alegerile de mijloc de mandat din SUA, în care democraţii au reuşit să recupereze controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, şi a afirmat că se aşteaptă ca democraţii să îşi folosească noua putere pentru a influenţa mai puternic politicile lui Trump.

“Vom vedea în ce măsură acest lucru va avea un impact. Sperăm ca această cooperare va fi constructivă şi va duce la rezultate evidente în politica internaţională. Vom urmări în mod intens să îi contactăm pe cei care au fost proaspăt aleşi”, a notat Maas.

Ministrul german a avertizat în repetate rânduri cu privire la consecinţele abordărilor unilaterale ale lui Trump faţă de alte ţări, cerând statelor membre UE să se unească împotriva politicilor SUA.

Decizia lui Trump de a restricţiona importurile din Uniunea Europeană şi de a se retrage din acordul comercial Parteneriatul Trans-Pacific, din Acordul pentru Climat de la Paris şi din Comisia ONU pentru Drepturile Omului, acordul nuclear cu Iranul, printre altele, au dat o lovitură puternică relaţiilor dintre Washington şi ţările europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe