Ministerului de Interne al R.Moldova i se interzice să exploateze camerele de supraveghere a traficului rutier

Microbuze transport persoane
Microbuze transport persoane (Epoch Times România)

Judecătoria Centru din Chişinău a emis o hotărâre prin care interzice Ministerului Afacerilor Interne exploatarea camerelor de supraveghere a circulaţiei rutiere, relatează Moldpres.

Potrivit documentului, decizia a fost luată în urma cererii depuse de membrii asociaţiei obşteşti „Juriştii pentru Drepturile Omului”, privind „constatarea încălcării dreptului la viaţa privată prin filmarea/fotografierea acestora şi a automobilelor lor de camerele staţionare de supraveghere a circulaţiei rutiere”.

De asemenea, Ministerului de Interne i se interzice să exploateze camerele de staţionare de supraveghere a traficului rutier. În replică, viceministrul de Interne Serghei Diaconu a declarat că instituţia a ţinut cont de toate normele naţionale şi internaţionale şi că nu a încălcat dreptul la viaţa privată. De asemenea, el a menţionat că, după instalarea camerelor, numărul accidentelor s-a redus semnificativ şi au fost descoperite mai multe infracţiuni. Din aceste motive, Ministerul de Interne va depune o sesizare la Procuratura Generală, dar şi la CNA, privind verificarea integrităţii judecătorilor care au emis o asemenea hotărâre, relatează Publika.TV.

Prin hotărârea emisă, magistraţii au constatat că a fost încălcat dreptul la viaţa privată atunci când camerele de supraveghere au filmat şi fotografiat automobilele juriştilor.

Întru susţinerea poziţiei, juristul Vitalie Nagacevschi a precizat că: „Pentru ca să nu fie încălcat dreptul la viaţa privată este necesar ca funcţionarea acestor camere să fie reglementată printr-o lege. În această lege să fie stabilită modalitatea captării informaţiei, stocării, accesului şi prelucrării acestei informaţii, distrugerii şi care sunt sancţiunile”.

Decizia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi contestată în termen de 30 de zile. Potrivit Publika.TV, reprezentanţii Ministerului de Interne spun că o vor ataca la Curtea de Apel.

„Vom contesta această decizie imediat ce o vom primi. Ministerul de Interne a ţinut cont în cadrul instalării acestui sistem de toate normele şi prevederile legale. Mai mult, suntem perfect convinşi că în cadrul contestaţiei vom avea câştig de cauză”, a declarat viceministrul moldovean de Interne, Serghei Diaconu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe