Mii de oameni evacuaţi în Chile după erupţia unui vulcan

Vulcanul Calbuco văzut din oraşul Puerto Montt, 22 aprilie 2015.
Vulcanul Calbuco văzut din oraşul Puerto Montt, 22 aprilie 2015. (Captură Foto)

Mii de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele în Chile după erupţia unui vulcan în regiunea sudică a ţării.

Vulcanul Calbuco, situat în apropierea oraşelor Puerto Varas şi Puerto Montt, a erupt miercuri, trimiţând o dâră groasă de fum şi cenuşă la o înălţime de câţiva km.

După erupţie, Biroul Naţional pentru Urgenţe (ONEMI) a declarat stare de alertă roşie şi a ordonat evacuarea a aproximativ 4.000 de oameni pe o rază de 20 de km.

Autorităţile susţin că deocamdată vulcanul nu a aruncat bolovani încinşi sau lavă. De asemenea, nu au fost raportate până acum victime.

Ministrul chilian de interne Rodrigo Penailillo a făcut apel la calm, adăugând că armata a fost trimisă în provincia Lianquihue pentru a ajuta la evacuarea oamenilor şi la menţinerea ordinii publice.

Ţara vecină, Argentina, a adoptat, de asemenea, măsuri de urgenţă pentru oraşul Bariloche, localizat la aproximativ 100 km de vulcanul chilian.

Vulcanul Calbuco a erupt ultima dată în anul1972.

După Indonezia, Chile are cel de-al doilea lanţ de vulcani ca mărime din lume, cu aproximativ 500 de vulcani potenţial activi. Luna trecută a erupt vulcanul Villarrica.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură