Mihai Poalelungi: Reforma Justiţiei poate aduce şi un val de concedieri în rândul judecătorilor

.
. (Photos.com)

Reforma Justiţiei nu exclude posibilitatea de a concedia un număr de judecători. Eliberarea din funcţie poate fi una din măsurile reformei, a lăsat de înţeles noul preşedinte al Curţii de Justiţie, Mihai Poalelungi în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”.

Deşi susţine că este prematur să discute acum de eliberări din funcţie şi pedepse dure, Mihai Poalelungi este foarte optimist şi motivat să aducă o schimbare radicală în sistemul judecătoresc.

Potrivit preşedintelui CSJ, fiecare judecător trebuie să îşi facă publice veniturile şi sursele din care îşi procură vile sau jeep-uri. Dacă nu o fac înseamnă că trebuie cercetaţi pentru a verifica dacă veniturile lor nu au fost obţinute pe căi ilegale, susţine Mihai Poalelungi.

Astăzi preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi va avea o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, preşedinţii judecătoriilor din toată ţara şi preşedinţii şi vice-preşedinţii Curţilor de Apel pentru a discuta despre primii paşi care trebuie făcuţi în implementarea reformei. Întâlnirea se va desfăşura cu uşile închise, fără accesul presei.

Potrivit lui Poalelungi printre acestea se numără responsabilizarea judecătorilor, comportamentul acestora în procesul de judecată, la locul de muncă şi în afară orelor de muncă, şi revizuirea hotărârilor adoptate ilegal care condamnă ţara noastră cu atâtea pierderi la CEDO.

Noul preşedinte CSJ s-a arătat foarte optimist şi sigur că Republica Moldova va reuşi să schimbe imaginea justiţiei în faţa cetăţenilor şi în faţa celorlalte state.

Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a declarat anterior că pentru realizarea reformei justiţiei în Republica Moldova sunt necesare 124 de milioane de euro. Desigur, este o sumă substanţială, însă trebuie să ţinem cont de o legitate binecunoscută: o justiţie ieftină - un rezultat ieftin.

“Aceşti bani vor fi folosiţi în primul rând pentru creşterea salariilor judecătorilor, personalului instanţelor judecătoreşti şi procurorilor. O parte din aceşti bani va merge spre implementarea institutului de administratori ai instanţelor judecătoreşti, de asistenţi judiciari, repararea şi construcţia noilor clădiri pentru săli de judecată, construirea unui Palat al Justiţiei, dar şi pentru reparaţii şi construcţii de închisori. Scopul nostru este să creăm condiţiile de detenţie conforme cu normele şi standardele europene”, a declarat Oleg Efrim.

Potrivit oficialului moldovean, reforma va fi finanţată din mai multe surse. Sprijinul financiar din partea Uniunii Europene va fi de circa 50 de milioane de euro, încă 8,8 milioane de dolari vor veni din partea guvernului Statelor Unite, iar restul de 60 de milioane de euro vor fi cheltuite din bugetul de stat al Republicii Moldova.

Efrim a subliniat că pentru a limita corupţia în sistemul judecătoresc nu este de ajuns doar de a creşte salariile judecătorilor. "Nici nu-mi imaginez care ar trebui să fie salariul judecătorilor, ca aceştia să renunţe la "recompense" pentru încălcarea legii", spune Efrim.

Totodată, Ministrul Justiţiei rămâne ferm convins că pentru acte de corupţie, cei vinovaţi trebuiesc pedepsiţi penal, întrucât cu amenzi această "epidemie" nu poate fi eradicată.

"Amenzile ar trebui să fie aplicate doar în calitate de sancţiuni suplimentare, în special aceasta se referă la judecători. Mai mult, susţin întroducerea unei interdicţii totale asupra exercitării profesiei, după condamnarea pentru corupţie", conchide acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe