Mihai Ghimpu cere preşedintelui Nicolae Timofti să-şi dea demisia

Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu.
Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu. (wikipedia.org)

Mihai Ghimpu cere că preşedintele Nicolae Timofti să-şi dea demisia, pentru că în perioada sovietică, atunci când activa în calitate de judecător, l-a condamnat pe nedrept pe Gheorghe David. Tânărul promova idei naţionaliste şi a fost internat forţat pentru tratament psihiatric într-o clinică din Ucraina.

Într-o scrisoare deschisă adresată cetăţenilor şi publicată pe site-ul preşedenţiei, Nicolae Timofti a declarat că a fost obligat să aplice legea în cazul lui Gheorghe David şi recunoaşte că a greşit ca om. Şeful statului spune că la dosar era anexată o expertiză medicală, potrivit căreia, Gheorghe David era bolnav psihic şi avea nevoie de tratament. Preşedintele mai spune că nu a pus la indoială veridicitatea acelei concluzii a medicilor.

”Astăzi regret că am fost în situaţia de a aplica o lege inumană prin esenţa sa. Ca judecător nu am ce să-mi reproşez. Dar ca om se poate spune că am greşit. În toată cariera mea de judecător am tins să fac dreptate oamenilor, dar lui Gheorghe David cred că i-am pricinuit suferinţe” a menţionat Nicolae Timofti în scrisoarea deschisă.

Preşedintele susţine că a reparat greşeala în 1988, când a decis scoaterea omului de sub tratament psihiatric forţat. În scrisoare, Nicolae Timofti îşi cere iertare de la rudele lui Gheorghe David şi califică apariţia acestor informaţii în presă acum drept o campanie de denigrare a instituţiei prezidenţiale.

Amintim că după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Gheorghe David a cerut compensaţii de la autorităţile naţionale, pentru condamnarea ilegală, însă a fost internat din nou la psihiatrie, pentru 25 de zile, în aprilie 2005. După eliberare, s-a plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului însă a decedat în 2007. Dosarul la CEDO a fost preluat de sora lui, Maria Vulpe, care a obţinut câştig de cauză şi o compensaţie în valoare de 4.000 de euro, în anul 2008. Republica Moldova a fost condamnată pentru îngrădirea libertăţii şi securităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe