Michael Bloomberg atacă în forţă Asociaţia Naţională a Armelor

Fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg.
Fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg. (Andrew Burton / Getty Images)

Fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg, şi-a propus să atace una din instituţiile conservatoare cele mai puternice din SUA, Asociaţia Naţională a Armelor (NRA), informează vineri ziarul ABC.

Bloomberg, posesorul uneia din cele mai mari averi din ţară, va investi 50 de milioane de dolari (circa 36 de milioane de euro) pentru a face presiuni asupra politicienilor şi a-i convinge pe alegători de necesitatea restricţionării accesului la armele de foc, a declarat el într-un interviu acordat ziarului The New York Times.

El va face acest lucru printr-o organizaţie civică ce va încerca să îngrădească influenţa NRA. Iniţiativa se numeşte Everytown for Gun Safety şi va pune femeile - mai ales mamele - în centrul grupurilor de interes. Strategia se va axa pe intensificarea controalelor privind antecedentele cumpărătorilor şi nu atât pe interzicerea vânzării unor anumite arme.

În loc să aloce sume mari de bani pentru campanii de publicitate la televiziune, Everytown va imita acţiunile pe care le face NRA, care încearcă să-i convingă pe cetăţeni de ideologie apropiată să meargă să-i voteze pe candidaţii care le susţin poziţiile.

'Trebuie să ne facem munca om cu om, mamă cu mamă. Trebuie să-i copleşim până când vor spune gata', a declarat Bloomberg ziarului american. Strategia se bazează pe rezultatele pozitive pe care le-au obţinut alte campanii axate asupra mamelor, precum Mothers Against Drunk Driving, menită să conştientizeze de riscurile condusului sub influenţa alcoolului.

Everytown va fi umbrela care va îngloba cele două organizaţii pentru controlul asupra armelor de foc finanţate până acum de Bloomberg: Mayors Against Illegal Guns şi Moms Demand Action for Gun Sense in America. Campania se va desfăşura în 15 state; dintre care unele au făcut deja progrese în limitarea accesului la armele de foc, precum Colorado sau Washington; sau altele foarte ostile ca Texas, Montana sau Indiana.

Obiectivul este ca, în decursul acestui an, în care au loc alegerile legislative de la jumătate de mandat, să fie atraşi un milion de noi simpatizanţi care să se adauge celor un milion şi jumătate pe care îi au deja organizaţiile.

'Are bani de aruncat', a declarat ziarului The New York Times şi Larry Pratt, directorul executiv al platformei Gun Owners of America. 'Până la urmă îşi va da seama că tabăra lui este cea care pierde întotdeauna', a spus el referitor la Bloomberg.

Adevărul este milioanele cheltuite de Bloomberg pentru a-i convinge pe congresmeni să impună un control mai strict asupra armelor de foc au fost irosite degeaba. Iar noua iniţiativă nu se ştie cum va fi primită în zonele rurale unde armele fac parte din tradiţia populară şi unde Bloomberg este văzut ca un miliardar democrat căruia nu-i pasă de siguranţa căminelor oamenilor de rând.

Bloomberg asigură că reputaţia lui nu este atât de rea cum se crede şi a convins persoane din tot spectrul politic pentru a-i susţine proiectul. Din consiliul executiv al Everytown vor face parte Tom Ridge, fost guvernator de Pennsylvania şi secretar pentru probleme interne în administraţia lui George W. Bush, filantropul Eli Broad şi investitorul Warren Buffet.

Deşi activitatea filantropică a lui Bloomberg este variată, controlul asupra armelor este principalul său obiectiv. Un alt obiectiv important al lui Bloomberg a fost lupta împotriva fumatului pe care l-a interzis când a fost primar al New York-ului în multe zone de agrement ca pieţe, parcuri sau plaje.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe