Merkel respinge cererea lui Donald Trump pentru o întâlnire G7 în persoană

Angela Merkel şi Donald Trump
Angela Merkel şi Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

După ce preşedintele Trump a cerut, pentru prima dată săptămâna trecută, un summit G7 în persoană, care este în acest moment, oficial, trecut în program ca videoconferinţă la sfârşitul lunii iunie din cauza pandemiei, cancelarul Angela Merkel a respins schimbarea planului, spunând că nu va participa.

Summitul G7 era iniţial planificat la Camp David.

Evoluţia a survenit după ce Trump a extins planurile concrete de organizare a adunării - care include lideri din SUA, Italia, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Regatul Unit, de asemenea lideri ai Uniunii Europene - „în primul rând la Casa Albă”, dar şi, eventual, reuniuni la Camp David, în Maryland.

"În ziua de azi, având în vedere situaţia globală a pandemiei, cancelarul nu poate fi de acord cu participarea personală şi o călătorie la Washington", a spus purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, citată vineri de Politico. "Ea va continua, desigur, să monitorizeze evoluţia pandemiei."

Din declaraţie reies temerile pandemice şi faptul că liderul german consideră că este prea devreme pentru a se întâlni în persoană.

Preşedintele a comunicat pe Twitter pe 20 mai: "Ar fi un semn minunat pentru toţi - normalizarea!" - faptul că un summit e reprogramat în persoană ar fi un semn al retragerii şi înfrângerii virusului şi al recuperării economice.

Alte ţări au dat răspunsuri vag pozitive, dar rămân indecise.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson "a fost de acord cu privire la importanţa convocării G7 în persoană în viitorul apropiat", potrivit unei declaraţii de vineri, în timp ce Canada a declarat că nu se opune, atât timp cât se acordă prioritate siguranţei. Emmanuel Macron a spus că este „dispus să meargă la Camp David dacă o permit condiţiile de sănătate”.

Într-o convorbire telefonică din această săptămână între preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel, cei doi ar fi avut dezacorduri aprinse cu privire la subiecte multiple, inclusiv NATO, proiectul Nord Stream 2 între Rusia şi Germania şi relaţiile cu China, potrivit unui înalt oficial american care a făcut declaraţii în condiţii de anonimat, citat de POLITICO.

Donald Trump a criticat în mod repetat Germania şi cancelarul Merkel în mod special, pentru probleme precum cheltuielile de apărare ale Berlinului şi angajamentul asumat şi nerespectat faţă de NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe