Masacrul din Las Vegas: lucrurile o iau razna complet după ce un martor principal dispare. Poliţia muşamalizează cazul

Scena masacrului din Las Vegas, din apropierea hotelului Mandalay Bay, 1 octombrie 2017.
Scena masacrului din Las Vegas, din apropierea hotelului Mandalay Bay, 1 octombrie 2017. (Getty Images)

Masacrul petrecut pe data de 1.10.2017, despre care varianta oficială susţine că ar fi fost comis de un bărbat înarmat (Stephen Paddock) care a început să tragă la 10:05 pm în mulţimea adunată la un concert de muzică genul country, nu conteneşte să ridice noi semne de întrebare.

Unul dintre martorii cheie ai incidentului a dispărut. Este vorba despre Jesus Campos, membru al uneia dintre echipele care păzeau hotelul din care Paddock ar fi tras asupra mulţimii - şi despre care iniţial se afirma că a fost împuşcat pe holul hotelului, prin uşă, de către Paddock, în momentul în care trecea prin faţa intrării camerei de unde Paddock se pregătea să comită asasinatele.

Mai bizar, autorităţile au încercat să pună beţe-n roate unei jurnaliste care a dorit să elucideze misterul.

Campos trebuia să ofere săptămâna trecută cinci interviuri, toate fiind în mod bizar anulate. Şi începând de vineri, nimeni nu mai ştie pe unde se află acesta - în ciuda faptului că bărbatul este considerat cel mai important martor al evenimentelor.

Jurnalista Stephanie Wash de la ABC News, care a fost pregătită în seara zilei de 12 octombrie pentru a-l intervieva, a scris pe Twitter că Jesus Campos a "plecat" înainte să le acorde interviul.

“Ne aflam într-o cameră, am ieşit puţin şi nu l-am mai găsit”, a scris Wash joi noaptea pe Twitter, citându-l pe David Hickey, preşedintele Uniunii Internaţionale a Profesioniştilor din America din Securitate, Poliţie şi Pompieri, care îl reprezintă pe Campos. Ulterior, Wash a scris pe Twitter că nu se ştie pe unde se află Campos.

În acelaşi timp, povestea oficială are anumite zone neclare ce contribuie şi mai mult la misterul care planează asupra întregului incident.

De asemenea, Campos urma să apară la Fox News, dar Sean Hannity a confirmat că acesta şi-a “anulat” apariţia.

Când reportera de investigaţie Laura Loomer s-a dus la locuinţa lui Campos, după ce s-a raportat că acesta a anulat interviul cu Hannity, ea a filmat cu aplicaţia Periscope o femeie care se afla la uşă şi care i-a transmis că nu i se permite să discute despre această situaţie.

“Nu putem vorbi despre aceste lucruri acum. Îmi pare rău, nu pot vorbi chiar acum”, a declarat femeia.

Loomer a fost întâmpinată de ofiţeri de securitate înarmaţi, care i-au cerut să părăsească proprietatea.

La o conferinţă de presă, şeriful Joseph Lombardo a revizuit pentru a doua oară cronologia evenimentelor care au avut loc în 1 octombrie, stârnind şi mai mult suspiciunea presei care urmăreşte cazul considerat a fi cel mai mare masacru din istoria modernă a SUA.

Iniţial, politia a declarat că Jesus Campos a sosit la uşa camerei de hotel unde era cazat Paddock în timp ce acesta trăgea în mulţimea de oameni.

Campos ar fi fost trimis la etajul 32 după ce o alarmă a alertat echipa de securitate în privinţa unei uşi deschise în apropierea apartamentului lui Paddock. Când s-a dus să investigheze, Paddock ar fi deschis focul prin uşa sa închisă asupra lui Campos - rănindu-l pe acesta în picior. În urma asaltului, Campos s-ar fi retras şi ar fi anunţat dispeceratul în privinţa lui Paddock.

Chiar şi această (primă) variantă oficială prezenta amăunte cel puţin bizare. După încidentul împuşcăturii lui Campos, te-ai aştepta ca poliţia să intervină imediat. Însă acest lucru s-a petrecut la doar 72 de minute ma târziu.

Dar săptămâna trecută, politia a schimbat cronologia evenimentelor, şeriful Lombardo (reprezentantul poliţiei locale însărcinat cu cazul) anunţând că Jesus Campos sosise de fapt cu 6 minute înainte ca Paddock să înceapă să tragă asupra oamenilor, generând următoarea întrebare.

Această schimbare de cronologie a întâmplărilor ridică, însă, o altă întrebare, mult mai importantă - şi anume, dacă Jesus Campos a fost împuşcat înainte de începerea masacrului, ce l-a făcut pe Paddock, autorul măcelului, să se oprească după numai 10 minute de împuşcături, deşi în camera sa se găsea un întreg arsenal?

Joi, MGM Resorts Internaţional, care deţine hotelul Mandalay Bay, a publicat o declaraţie pentru “a corecta unele dintre informaţiile eronate ce au fost raportate”.

“Ştim că focuri de armă au fost trase la festival în acelaşi timp sau la 40 de secunde după momentul în care Jesus Campos a raportat pentru prima dată prin radio că sunt trase focuri de armă”, a precizat MGM în declaraţia sa. “Ofiţeri ai Departamentului Poliţiei Metropolitane din Las Vegas se aflau împreună cu ofiţeri de securitate înarmaţi ai Mandalay Bay în clădirea hotelului în momentul în care Campos a raportat pentru prima dată focurile de armă prin radio”.

Vineri, Lombardo a precizat că este “foarte conştient de declaraţia MGM”, adăugând că “nu se află în conflict cu declaraţia lor”.

Lombardo a afirmat că timpii pe care i-a furnizat nu sunt incorecţi, dar că “circumstanţele asociate cu incidentul sunt incorecte”. El a declarat că timpii au fost trecuţi de o persoană într-un jurnal de securitate.

În declaraţia sa, MGM a susţinut că ora 21:59 oferită de Lombardo nu este corectă deoarece “a provenit dintr-un raport manual al Mandalay Bay ce a fost creat după incident fără a se beneficia de informaţiile de care dispunem acum”.

Pe baza investigaţiei sale, poliţia a determinat că Jesus Campos a întâmpinat o “uşă baricadată, adiacentă uşii suspectului, în jurul orei 21:59”.

Pentru a ajunge la etajul 32, lui Campos i s-a cerut să coboare la un alt etaj pentru a ajunge la uşa la care a fost iniţial trimis. După ce a ajuns la uşă, Campos a fost împuşcat în jurul orei 22:05, a adăugat Lombardo.

Totuşi, politia încă insistă că Paddock a început să tragă cu armele sale asupra mulţimii la ora 22:05.

Şeriful Lombardo a afirmat că, de fapt, cronologia curentă a fost confirmată pe baza unui ape făcut de Campos de pe telefonul său mobil după ce a fost împuşcat. De asemenea, el a declarat că poliţia a confirmat cronologia cu ajutorul jurnalelor de securitate, cu însăşi ajutorul ofiţerului Campos, pe baza interviurilor, a camerelor cu senzori de căldură, a camerelor de hotel şi a camerelor private.