Marine Le Pen trimisă în judecată pentru că a transmis imagini înfăţişând crimele comise de ISIS

Marine Le Pen.
Marine Le Pen. (Lionel Bonaventure/AFP/Getty Images)

Fosta lideră a Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, a fost acuzată oficial de răspândirea de “mesaje violente care incită la terorism” ca urmare a mai multor mesaje postate pe Twitter după masacrul comis la sala de concerte Bataclan din Paris în 2015.

Acest lucru are loc după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat la începutul anului că, pentru “a apăra democraţia liberală”, va adopta noi legi care să susţină lupta împotriva răspândirii aşa-ziselor “ştiri false” în Franţa. De altfel, Macron a criticat în special mass media rusă şi a acuzat canalul de televiziune RT, care este finanţat de Moscova, de răspândire deliberată de informaţii false şi alimentare a neînţelegerilor.

În timp ce anunţul lui Macron a fost apreciat de mulţi reprezentanţi ai stângii, conservatorii şi cei ce au viziuni anti-establishment sau de dreapta sunt îngrijoraţi (şi până acum pe bună dreptate) că ar putea deveni ţinte.

Acuzaţiile au la bază o serie de mesaje postate pe Twitter de Le Pen în săptămânile care au urmat masacrului de la sala de concert Bataclan, mesaje în care a distribuit fotografii tulburătoare, inclusiv cu decapitarea jurnalistului american James Foley. Le Pen a şters ulterior pozele, după ce a fost contactată de familia acestuia.

De asemenea, în celelalte imagini puteau fi văzuţi un bărbat în costum portocaliu de paraşutist călcat de un tanc şi un alt bărbat ars de viu într-o cuşcă.

“Daesh a făcut aceste lucruri!”, a scris Le Pen sub o imagine. Tweeturile au fost un răspuns la faptul că un jurnalist a făcut o comparaţie între ISIS şi extrema dreaptă din Franţa. Atât Daesh cât şi ISIS sunt nume sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.

Le Pen a menţionat ironia acuzaţiilor aduse împotriva ei. “Sunt acuzată pentru că am condamnat ororile comise de Daesh”, a afirmat aceasta pentru AFP.

“În alte ţări, aş fi primit o medalie pentru aşa ceva”.

Este şi mai rău faptul că Le Pen ar putea primi până la 3 ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro dacă va fi găsită vinovată.

Le Pen a denunţat măsura ca fiind o “decizie josnică şi pur politică” ce încalcă libertatea de exprimare. Mai mult, este notabil faptul că sistemul de justiţie francez încearcă să o pună la pământ pe Le Pen la mai puţin de un an după ce a pierdut în faţa lui Macron în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe