Marele Duce Henri al Luxemburgului şi premierul Bettel vor veni în România, în interes economic

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat în perioada 6-7 iunie o vizită de stat în Marele Ducat de Luxemburg.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

În cursul vizitei sale în Luxemburg, preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări cu Marele Duce Henri şi cu premierul Xavier Bettel, însoţit de alţi membri ai guvernului luxemburghez, precum şi întrevederi cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, Mars di Bartolomeo, şi cu ministrul Afacerilor Externe Jean Asselborn, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"În cadrul discuţiilor cu înalţii oficiali luxemburghezi, Preşedintele României a pus accentul pe identificarea de noi modalităţi de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, ajunse deja la un nivel foarte bun, cu accent pe componenta economică, dar şi pe eforturile de aprofundare şi diversificare a cooperării în domeniile educaţiei, cercetării şi inovării, turismului şi tehnologiilor verzi.

Preşedintele României a salutat împreună cu înalţii oficiali luxemburghezi semnarea, în marja vizitei, a "Programului de schimburi în domeniile ştiinţei şi tehnologiei, educaţiei, culturii şi sportului între Guvernul României şi Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg pentru anii 2016-2021", menit să extindă cooperarea bilaterală în aceste domenii. Preşedintele României a adresat Alteţei Sale Regale Marele Duce Henri invitaţia de a efectua o vizită în România, în cursul anului viitor", se arată în comunicatul citat.

Cu ocazia evenimentului economic găzduit de Camera de Comerţ Luxemburg, la care au participat reprezentanţi ai conducerii unor firme luxemburgheze, Iohannis a pledat pentru consolidarea investiţiilor luxemburgheze în România şi pentru creşterea schimburilor comerciale bilaterale.

"Ca rezultat al demersurilor efectuate în cadrul vizitei, o misiune economică luxemburgheză, condusă de către Marele Duce Moştenitor, va veni în România, iar primul ministru luxemburghez va efectua, în a doua jumătate a anului, o vizită cu profil preponderent economic. Ca urmare a demersurilor Preşedintelui României, a fost agreată acordarea sprijinului de către Luxemburg pentru un oraş din România (Timişoara, Baia Mare, Cluj sau Bucureşti) care va deveni în 2021 capitală culturală europeană, beneficiind astfel de expertiza luxemburgheză bogată în domeniu.", a mai informat Administraţia Prezidenţială.

Evoluţiile din plan european au fost, de asemenea, un punct important pe agenda întrevederilor cu înalţii oficiali luxemburghezi. Au fost abordate provocările interne şi externe cu care se confruntă Uniunea şi necesitatea unui răspuns şi a unor soluţii agreate de toţi partenerii, în conformitate cu Tratatele şi valorile Uniunii Europene.

Preşedintele Iohannis a subliniat că este necesară nu doar recâştigarea încrederii cetăţenilor europeni, dar mai ales, pentru ca aceasta să fie posibilă, relansarea construcţiei europene şi aprofundarea integrării. Şeful statului a mulţumit înalţilor oficiali luxemburghezi pentru sprijinul constant şi continuu în favoarea aderării României la spaţiul Schengen, reiterat şi cu prilejul vizitei.

O altă temă importantă a discuţiilor au fost evoluţiile din Vecinătatea Estică a Uniunii. Iohannis a prezentat poziţia României şi a reiterat interesul prioritar pentru menţinerea cursului european al Republicii Moldova şi importanţa sprijinirii de către UE a eforturilor de reformă ale Chişinăului.

Interlocutorii au discutat şi despre situaţia din Ucraina, Preşedintele României reiterând necesitatea implementării depline a Acordurilor de la Minsk, fără de care sancţiunile privind Rusia nu pot fi ridicate.

În perspectiva Summitului NATO de la Varşovia, Iohannis a prezentat argumentele consistente ale părţii române în sensul asigurării unei prezenţe robuste, de descurajare a NATO, în mod echilibrat pe întregul flanc estic al Alianţei, ca răspuns la acţiunile Rusiei care au dus la deteriorarea echilibrului de securitate în zona Mării Negre.

Preşedintele a vizitat şi Universitatea din Luxemburg, unde s-a întâlnit cu profesori şi studenţi români. De asemenea, a vizitat proiectul Centrului urban Esch/Belval şi a participat la o ceremonie organizată de Primăria din Luxemburg. De asemenea, Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Naţional al Solidarităţii Luxemburgheze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne