Mai funcţionează telefoanele mobile ale pasagerilor din avionul dispărut al Malaysian Airlines?

(Scott Olson / Getty Images)

Se înmulţesc misterele privind zborul companiei Malaysian Airlines dispărut de la sfârşitul săptămânii trecute. Ultima bătaie de cap a anchetatorilor este că unele telefoane ale pasagerilor acestui avion au funcţionat timp de trei zile după dispariţie şi sunt presaţi acum de rude să localizeze poziţia acestor telefoane, scrie miercuri ziarul La Vanguardia.

Dispariţia avionului companiei Malaysian Airlines deasupra Mării Chinei, cu 239 de pasageri la bord, rămâne un mister. În timp ce autorităţile investighează dacă a fost vorba de un atentat - eliminând totuşi orice ipoteză teroristă legată de cei doi pasageri iranieni care călătoreau cu paşapoarte false - au apărut mărturii îngrijorătoare ale unor rude care dau asigurări că duminică şi luni mobilele celor aflaţi în avion au funcţionat.

Potrivit ziarului The Washington Post, rudele au relevat că telefoanele unor pasageri au continuat să fie conectate la serviciul chinez de mesagerie online QQ. Josep Vidal, profesor la catedra de Sisteme de Comunicaţii a universităţii spaniole UPC, asigură că 'dacă mobilul se află în adâncul mării nu există niciun fel de posibilitate să funcţioneze pentru că undele electromagnetice nu pot pătrunde în apa mării'.

Singura ipoteză care ar permite ca telefonul mobil să aibă semnal, spune el, este ca aparatul să se afle într-un bagaj care pluteşte la nivelul apei şi să fie în apropiere de ţărm la o distanţă de 5 km de o antenă. Această este, potrivit lui, distanţa maximă pentru ca o antenă să emită semnal electromagnetic. Vidal consideră totuşi această posibilitate drept 'neverosimilă'.

El explică însă şi o altă posibilitate tehnică -terminalul Iridium, o reţea de comunicaţii prin satelit utilizat de persoane care se află în zone izolate ale planetei, ca deşerturi, oceane sau munţi, care nu au acoperire de telefonie mobilă. Totuşi astfel de dispozitive nu sunt prea frecvente.

Alte surse au indicat posibilitatea ca telefonul mobil să aibă semnal în timpul unei perioade de latenţă între realizarea unei apel şi o staţie intermediară şi să se piardă la încercarea de a intra în contact cu mobilul receptor, deja inutilizat. Expertul spaniol spune că acest lucru este imposibil la sistemele de comunicaţie occidentale, dar nu ştie dacă este posibil la cele asiatice.

În orice caz, faptul că unele telefoane mobile au avut semnal a determinat rudele pasagerilor avionului Boieng-777 să facă presiuni asupra companiei şi autorităţilor să investigheze şi să localizeze poziţia acestor telefoane prin intermediul sistemului de poziţionare global (GPS).

Referitor la posibilitatea de a geolocaliza terminalul, Vidal asigură că prin intermediul aplicaţiilor cu care sunt dotate telefoanele mobile s-ar putea determina poziţia lor cu ajutorul staţiei de emitere. Se calculează astfel că mobilul ar trebui căutat într-o zonă de circa 30-40 de km2 în jurul acestei staţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe