MAE: Din cauza birocraţiei, studenţii şi muncitorii români din Marea Britanie au dificultăţi majore

.
. (Photos.com)

Studenţii români de la universităţile britanice aşteaptă până la nouă luni pentru eliberarea certificatelor de înregistrare de autorităţile din Regatul Unit, deşi ar trebui acordate imediat. Totodată, la eliberarea permiselor de muncă, întâmpină dificultăţi şi muncitorii români, relevă Ministerul Afacerilor Externe.

Situaţia le-a fost semnalată de mai multe ori autorităţilor britanice de către Guvernul român, fiind sesizată şi la Comisia Europeană.

Astfel, potrivit MAE, secretarul de stat Luminiţa Odobescu i-a transmis luni ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, îngrijorarea faţă de numărul crescut de plângeri primite de la studenţii români în ultima perioadă.

Luminiţa Odobescu a menţionat "numărul crescut de plângeri primite în ultimele săptămâni din partea cetăţenilor români, în special studenţi, prin care se semnalează durata excesivă de prelucrare, de către autorităţile britanice, a cererilor de eliberare a certificatelor de înregistrare («registration certificates») pentru resortisanţii români, precum şi reţinerea pe durata procedurilor a actelor în original, ceea ce le creează dificultăţi deosebite".

"Soluţionarea cererilor de către autoritatea britanică durează acum aproximativ 9 luni, în timp ce directiva 2004/38/CE prevede că certificatele de înregistrare ar trebui acordate imediat", a mai precizat MAE.

Întârzierile acestea îi afectează pe toţi cetăţenii români care au contracte în Marea Britanie, însă impactul este major în cazul studenţilor români, deoarece aceştia nu pot desfăşura o activitate remunerată în lipsa permisului de muncă.

Astfel, dacă în iunie 2012 ataşatul de muncă de la Ambasada României la Londra a primit 60 de solicitări cu privire la întârzierea eliberării permiselor de muncă, în septembrie, numărul acestora a depăşit 100.

MAE a mai precizat că "a făcut deja demersuri, atât pe lângă oficialii britanici de resort, cât şi pe lângă Comisia Europeană, pentru semnalarea situaţiei în care se află cetăţenii români".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne