MADR: Normele privind ajutorul pentru producători se amână

(Scott Olson / Getty Images)

Aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat în agricultură pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă se amână până la următoarea şedinţă de Guvern, a precizat luni MADR.

Decizia a fost luată la finalul întâlnirii de luni dintre ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Achim Irimescu şi reprezentanţii organizaţiilor profesionale LAPAR, ROMPAN, FNPAR, AGROSTAR, Holstein Ro, Asociaţia Comunelor din România, OINZR, Asociaţia Producătorilor de Zahăr din Sfeclă din România, LUAIR, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Fermierilor Români, Cooperativa Eco Legum Vidra, Asociaţia Ţăranul Sărac, AgriSud Cooperativa Agricolă Ilfov, Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători Agricoli din România, FOUAI Băileşti Calafat, Federaţia Naţională Cartoful Românesc.

"În urma discuţiilor, la solicitarea reprezentanţilor FNPAR, LAPAR, PRODCOM, Federaţia Naţională Cartoful Românesc şi a Asociaţiei Fermierilor Români, Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă se amână până la următoarea şedinţă de Guvern. Amânarea a fost agreată în condiţiile în care se vor acorda plăţile pe unitatea de suprafaţă, aşa cum vor fi discutate în grupele de lucru", se arată într-un comunicat transmis luni de Minitserul Administraţiei şi Dezvoltării Rurale.

Întâlnirea a vizat teme legate de problemele cu care se confruntă fermierii în această perioadă, mai exact măsurile antisecetă, înfiinţarea Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole şi soluţionarea problemelor legate de funcţionarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi a grupurilor tehnice de lucru.

"La solicitarea AGROSTAR s-a decis ca fiecare organizaţie participantă să mandateze un reprezentant în vederea constituirii unui „comitet antisecetă”, pentru a dezbate şi a aproba, pe baza unui protocol, un set de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung.
În vederea constituirii Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI), ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a solicitat participanţilor să îşi depună documentele privind reprezentativitatea până la data de 8 august, urmând ca pe 9 august să aibă loc reuniunea referitoare la constituirea CNI", se arată în comunicat.

Un alt subiect s-a referit la restituirea TVA către fermieri. ca urmare a taxării inverse, acordarea plafoanelor pentru CNDP la ovine şi bovine, legislaţia privind vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice străine după 1 ianuarie 2014. De asemenea, a fost adusă în discuţie situaţia din sectoarele cartofului şi legumelor, cu accent pe sistemele de irigat, precum şi problema comasării terenurilor agricole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie