Macovei: Asta este dictatură! Ţara o defăimează tocmai Dragnea, care e condamnat penal

Deputatul european Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, critică în termeni duri intenţia liderului PSD Liviu Dragnea de a veni cu o lege care să aducă sancţiuni pentru cei ce "defăimează" ţara.
Monica Macovei
Monica Macovei (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Dacă vorbim de defăimare, ţara o defăimează tocmai preşedintele PSD Liviu Dragnea, care este condamnat penal şi conduce în continuare un partid şi o coaliţie de guvernare, a acuzat, într-un interviu acordat RFI, europarlamentarul Monica Macovei.

"În Codul penal comunist exista infracţiunea de defăimare a ţării şi naţiunii. Când am devenit ministrul Justiţiei şi am modificat Codul penal, am propus abrogarea şi s-a abrogat, în 2006, această infracţiune, care spunea cam aşa: defăimarea ţării şi a autorităţii statului de către orice persoană se pedepseşte cu închisoarea", a declarat Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei susţine că, în realitate, nu poţi să defăimezi ţara, ca noţiune abstractă, nu poţi să defăimezi decât un om.

"Dacă apăreau, de exemplu, după 1990 caricaturi sau pamflete, când presa a devenit independentă, despre Iliescu, despre un alt politician, jurnaliştii erau chiar arestaţi preventiv, oricum erau trimişi în judecată, judecaţi, avem şi condamnări, din păcate, în acea primă perioadă a anilor 90 (...), pentru că se considera că dacă defăimează un om cu o funcţie politică în stat – adică scriau chiar şi un pamflet sau o opinie critică despre un politician -, atunci defăimează autoritatea statului", a precizat Macovei.

În opinia deputatului european, Dragnea se întoarce la acest mod de gândire, care probabil nu i-a dispărut niciodată.

"Asta este dictatură. Dacă vorbim de defăimare, ţara o defăimează tocmai Dragnea, care este condamnat penal şi conduce un partid în continuare şi o coaliţie de guvernare, mai e şi trimis în judecată, mai are şi o anchetă în curs pentru fraudă cu fonduri europene. Nu apără ţara cei care o fură. Ţara este apărată de cei care nu o fură şi se zbat pentru ea", a conchis Macovei.

Reamintim că Dragnea a confirmat că partidul său va promova un act normativ vizând sancţionarea persoanelor care denigrează imaginea României în exterior. În categoria "defăimătorilor" s-ar încadra, potrivit liderului PSD, persoane "gen Monica Macovei" şi alţi parlamentari care au criticat public şi nu doar o dată modificările care vizau legile Justiţiei şi Codurile Penale arătând că acestea sunt un atac la adresa statului de drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne