“Lumea subterana” din Shenyang

“Lumea subterana” din Shenyang.
“Lumea subterana” din Shenyang. (The Epoch Times)

Dupa publicarea articolului, “Imensa fortareata subterana din Sujiatun” la 27 martie 2006, am descoperit de asemenea intr-un articol pe website-ul ziarului Shenyang Daily cu titlul “Vizitati lumea subterana din Shenyang,” publicat in 2002. S-a raportat existenta unei lumi subterane pe o suprafata de 1.08 milioane metri patrati in orasul Shenyang. Raportul nu a vorbit despre Sujiatun, astfel ca m-am gandit ca ar putea fi folositor la expunerea Lagarului Mortii din Sujiatun.

Totusi, cand am citit recent marturiile unui doctor militar senior din districtul militar din Shenyang si rapoartele Organizatiei Mondiale pentru Investigarea Persecutiei Falun Gong (OMIPFG), care detaliau existenta in Shenyang a unor depozite imense cu organe de la fiinte umane, am realizat brusc ca lagarul mortii din Sujiatun nu este singurul loc unde practicantii Falun Gong sunt persecutati si unde li se extrag organele. Poate spitatele subterane din Shenyang, asa cum s-a raportat de Shenyang Daily, sunt de asemenea implicate in aceste crime. Astfel ca am descarcat si salvat raportul la 29 martie.

La 28 martie, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC), Qin Gang, a negat cazurile de extragere a organelor practicantilor Falun Gong in Sujiatun si a jucat teatru, invitand media si reporterii sa investigheze lagarul din Sujiatun. Totusi, dupa ce trimisii speciali ai Natiunilor Unite au declarat la 30 martie ca vor investiga cazul din Sujiatun, Reteaua de Radio Sounds of Hope a declarat de asemenea ca isi va trimite reporterii sa investigheze cazul. Declaratia lui Qin prin care “a incercat sa evite zvonurile” nu a putut fi gasita pentru nici unul dintre website-urile oficiale ale regimului chinez. Pe langa aceasta, chiar si raportul de pe website-ul ziarului Shenyang Daily despre lumea subterana a fost disparut. Astfel am inceput sa banuiesc ca acel raport ar fi putut dezvalui unele secrete, altfel de ce ar fi fost dat jos de pe Internet in aceasta perioada sensibila? Din fericire, am descarcat si salvat articolul. Va voi sublinia partile care mi-au trezit suspiciuni si cititorii pot sa le analizeze.

La inceputul raportului de pe website-ul ziarului Shenyang Daily scria: “Zona totala este de 1.08 milioane de metri patrati. Puteti vedea un depozit nesfarsit, un spital care poate tine cateva sute de oameni si cu pasaje unde pot circula masini … Putini oameni stiu de aceste unitati deoarece sunt ascunse subteran. Aceasta este proiectul subteran al apararii civile din Shenyang, care a inceput sa fie construit in 1970. Inca se contruieste si este dezvoltat.”

Despre cele 1.08 milioane de metri patrati s-a raportat: “Directorul Biroului Apararii Civile, Ji Tian, a declarat ca aproximativ 500.000 de metri patrati au fost construiti in 1970, si alti 500.000 in 1990. Rata utilitatii a devenit mare intr-o perioada urmatoare, aproape de 100%.” “Valoarea centrului Apararii Civile Subterane este estimata la 1.024 miliarde yuani (123.67 milioane de dolari americani).” (Un alt raport a spus ca valoarea este de 2 miliarde de yuani (241.55 milioane dolari americani).)

Discutand despre spitale, s-a raportat, “Camerele de-a lungul pasajului cel lung au fost saloane pentru bolnavi in vreme de razboi. Multe camere au devenit acum depozite. Pe timp de razboi, sala de mese putea tine 300 de oameni. Aproape 1.000 de oameni puteau sa se ascunda intr-un astfel de loc.” Spitalul despre care se vorbeste aici pare sa fi fost construit in 1970, si nu mai este folosit ca si spital in prezent.

Totusi, “Conform unui oficial al Biroului Apararii Civile, exista o ‘lume subterana’ ce apare acum in Shenyang. Exista masini parcate, piete, spitale, depozite de combustibili, si camere de echipamente… “ Ele par sa apartina noii constructii din anii 1990, deoarece doar aceasta parte de peste 500.000 de metri patrati are o rata de utilitate de 100% si nu este folosita pentru depozite.

Atunci, pentru ce sunt folosite aceste spitale, daca nu ca si depozite? Este acesta un secret pe care PCC vrea sa il acopere? Daca aceste spitale subterane sunt folosite pentru a ajuta pacientii si salva vietile oamenilor, PCC le-ar face reclama prin toate mijloacele posibile. Nu este nici un motiv sa le acopere. Daca vrem sa investigam, haideti sa incepem cu aceste spitale subterane. Vom vedea daca PCC va nega existenta acestor spitale subterane, si daca va fabrica dovezi asupra functionarii spitalelor pe perioada acestor ani.

Cititi mai multe despre Lagarul Mortii din Sujiatun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii