Lovitură pentru „anti-basişti”: Comisia Nana şi-ar putea înceta brusc activitatea

Comisia de investigare în cazul ”NANA”
Comisia de investigare în cazul ”NANA” (Epoch Times România)

Celebra comisie parlamentară Nana, responsabilă de investigarea modului în care fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi, şi-ar putea înceta brusc activitatea, în ciuda faptului că mai erau câteva zile până la finalizarea raportului, relatează Adevărul.

Deşi preşedintele Comisiei Nana, senatorul PSD Mihai Fifor, a anunţat că raportul va fi publicat săptămâna viitoare, pentru că este gata în proporţie de 95%, Corpul de Control al premierului Victor Ponta se pare că a schimbat datele problemei.

În paralel cu ancheta parlamentară, Corpul de Control al premierului a desfăşurat propria sa investigaţie la Nana şi, atunci când a descoperit diverse fapte pe care le-a considerat ilicite a sesizat Parchetul General. În consecinţă procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal care vizează modul în care terenurile din localitate au fost restituite de primărie către falşi proprietari, lucru care s-a întâmplat totuşi înainte ca Ioana Băsescu să achiziţioneze pământul. Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru că Parchetul a deschis un dosar penal în acest caz, comisia parlamentară de anchetă este nevoită să-şi încheie imediat activitatea.

„O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor”, reiese din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Membrii Comisiei au ajuns acum într-un impas şi au apelat la ajutorul colegilor jurişti din Parlament.

„Au fost sesizate Birourile Permanente şi vor fi sesizate şi Comisiile Juridice. Dacă a început o anchetă penală, activitatea comisiei se suspendă. Este păcat de munca Comisiei, dar asta este. Vom transmite raportul Parchetului”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupşa, membru în Comisia Nana, pentru Adevărul.

Cel mai probabil, comisia îşi va încheia activitatea fără a mai avea loc nicio prezentare în plenul Parlamentului.

„Eu cred că trebuie să-şi înceteze activitatea. Dacă se suprapun obiectele investigate, atunci cu siguranţă trebuie să-şi decline competenţa în faţa Procuraturii. Tot ce a acumulat Comisia va fi trimis la Parchet”, a declarat deputatul PSD Ioan Adam, membru în ambele comisii.

„Toate datele pe care le-a strâns comisia vor ajunge în dosar. Cred că raportul nu va mai fi prezentat în plenul Parlamentului, dar decizia o va lua Biroul Permanent. Sigur că raportul avea importanţă politică. Acum, legal, el nu mai are nicio valoare. Totuşi, munca comisiei este câştigată deoarece va ajunge la procurori“, a precizat şi senatorul PSD Ioan Chelaru, membru în Comisia Juridică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne