Lidera opoziţiei din Birmania, Aung San Suu Kyi, transferată din închisoare în arest la domiciliu

Aung San Suu Kyi, lidera Ligii Naţionale pentru Democraţie.
Aung San Suu Kyi, lidera Ligii Naţionale pentru Democraţie. (THOMAS SAMSON/AFP/GettyImages)

Fostul lider din Birmania Aung San Suu Kyi, încarcerată, a fost mutată din închisoare în arest la domiciliu ca măsură necesară pentru starea sănătăţii din cauza valului de căldură, a anunţat guvernul militar, potrivit AP News.

De asemenea, pentru a marca în această săptămână sărbătoarea tradiţională a Anului Nou, guvernul din Birmania a amnistiat, miercuri, peste 3.000 de prizonieri.

Suu Kyi, în vârstă de 78 de ani, şi Win Myint, în vârstă de 72 de ani, fostul preşedinte al guvernului destituit, s-au numărat printre prizonierii în vârstă şi bolnavi mutaţi din închisoare din cauza căldurii puternice, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al armatei, generalul-maior Zaw Min Tun, reprezentanţilor presei străine.

Transferul lui Suu Kyi are loc în condiţiile în care armata a suferit o serie de înfrângeri majore în lupta împotriva protestatarilor din rezistenţa pro-democraţie şi a aliaţilor lor din cadrul forţelor de gherilă ale minorităţilor etnice. Conflictul la nivel naţional a început după ce armata a înlăturat guvernul ales în februarie 2021, a întemniţat-o pe Suu Kyi şi a început să reprime protestele non-violente care urmăreau revenirea la un regim democratic.

Suu Kyi execută o pedeapsă de 27 de ani de închisoare pentru o serie de condamnări penale într-o aripă special construită a închisorii principale din capitala Naypyitaw, unde departamentul de meteorologie din Birmania a declarat că temperaturile au atins 39 de grade Celsius marţi după-amiază.

Win Myint ispăşea o pedeapsă de opt ani de închisoare în Taungoo, în regiunea Bago.

Susţinătorii lui Suu Kyi şi analiştii independenţi afirmă că acuzaţiile ce i-au fost aduse sunt fabricate cu scopul de a o discredita şi de a legitima preluarea puterii de către armată. Armata a susţinut că partidul ei, Liga Naţională pentru Democraţie, a comis fraude electorale pe scară largă pentru a obţine o victorie zdrobitoare în alegerile generale din 2020, acuzaţie pe care observatorii independenţi au considerat-o neconvingătoare.

Potrivit Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici, un grup independent care monitorizează victimele şi arestările, peste 20.351 de persoane arestate pentru acuzaţii politice de la preluarea puterii de către armată în 2021 se află încă în detenţie, dintre care majoritatea nu au primit condamnări penale.

Se pare că starea de sănătate a lui Suu Kyi s-a deteriorat în închisoare. În luna septembrie a anului trecut, au apărut rapoarte potrivit cărora ea suferea de simptome de tensiune arterială scăzută, inclusiv ameţeli şi pierderea poftei de mâncare, dar i s-a refuzat tratamentul în unităţi medicale din afara sistemului penitenciar.

Aceste rapoarte nu au putut fi confirmate în mod independent, dar fiul ei mai mic, Kim Aris, a declarat, în interviuri, că a auzit că mama sa a fost extrem de bolnavă şi că a suferit de probleme la gingii şi nu a putut mânca. Aris, care locuieşte în Anglia, a cerut insistent ca guvernul militar din Birmania să fie presat să o elibereze pe mama sa şi pe alţi prizonieri politici.

Ştirile despre Suu Kyi sunt strict controlate de guvernul militar şi chiar avocaţilor acesteia li se interzice, printr-un ordin de interdicţie, să vorbească cu presa despre cazurile sale. Echipa sa de avocaţi s-a confruntat cu mai multe obstacole, inclusiv faptul că nu a putut să se întâlnească cu ea pentru a-i primi instrucţiunile de când au văzut-o ultimă dată în persoană, în decembrie 2022.

Nu s-a anunţat dacă ultima mutare a fost menită să fie temporară.

Purtătorul de cuvânt Zaw Min Tun nu a spus unde sunt mutaţi prizonierii eliberaţi în comentariile sale pentru Voice of America, finanţată de guvernul american, şi pentru BBC din Marea Britanie, dar nu a existat niciun indiciu că ar putea fi una dintre fostele ei locuinţe. Casa de pe malul lacului în care Suu Kyi şi-a petrecut majoritatea anilor de arest la domiciliu se află într-un vid juridic, după ce o licitaţie ordonată de instanţă în martie nu a găsit un cumpărător.

Înainte de a fi trimisă la închisoare, Suu Kyi ar fi fost ţinută într-o casă militară sigură în interiorul unei baze militare.

Alţi prizonieri au fost eliberaţi cu ocazia sărbătorii de Anul Nou Thingyan, a anunţat miercuri televiziunea de stat MRTV, dar nu a fost imediat clar dacă printre cei eliberaţi se numără activişti pro-democraţie şi prizonieri politici care au fost reţinuţi pentru că au protestat împotriva conducerii armatei.

MRTV a precizat că şeful consiliului militar aflat la putere, generalul-maior Min Aung Hlaing, a graţiat 3.303 prizonieri, inclusiv 28 de străini care vor fi expulzaţi din Birmania. De asemenea, el a redus sentinţele pentru alţii. Amnistiile în masă cu ocazia acestei sărbători nu sunt neobişnuite în ţară.

Suu Kyi, fiica eroului martir în lupta pentru independenţa Birmaniei, generalul Aung San, a petrecut aproape 15 ani ca prizonier politic în arest la domiciliu ca urmare a deciziilor guvernelor militare anterioare, între 1989 şi 2010. Poziţia sa dură împotriva regimului militar a transformat-o într-un simbol al luptei nonviolente pentru democraţie şi i-a adus Premiul Nobel pentru Pace în 1991.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe